DEMANTI RUŽICE BILKIĆ

'Nikada nisam optužila načelnika Vargu'

26.08.2010 u 10:35

Bionic
Reading

Ružica Bilkić, načelnica općine Bilje u Osječko-baranjskoj županiji, tvrdi da je u tekstu 'Srušili zgradu u Kopačevu jer je nisu održavali' njezina izjava netočno navedena. Ispravak netočnog navoda načelnice Bilkić donosimo u cijelosti

U tekstu Srušili zgradu u Kopačevu jer je nisu održavali novinar Kruno Kartus navodi: 'Ja sam načelnica zadnjih godinu dana. Postavljam pitanje što su radili prošli načelnici Darko Varga i Žarko Zelić, koji za ovu zgradu nisu napravili ništa, a mi sada moramo sanirati njihov nerad', istaknula je sadašnja načelnica. Varga je kasnih 90-ih bio na čelu općine kao HDZ-ov kadar, u kojoj stranci je danas i Bilkić, a Zelić je bio u HDSSB-u.

Nikada nisam optužila bivšeg načelnika Darka Vargu za nebrigu i zapostavljanje zgrade u Kopačevu, već sam vrlo jasno naglasila razliku u ponašanju načelnika nakon povratka u Bilje.

Naime, kritika o zapostavljanju zgrade u Kopačevu išla je poglavito na račun prošlog načelnika Općine Bilje gospodina Žarka Zelića u čijem je mandatu dio Kopačeva u kojemu se nalazi i kavana Melegeš dobio svojstvo zaštićenog kulturnog dobra, a u njegovom mandatu je to svojstvo i ukinuto, između ostaloga zato što tadašnja vlast u Općini Bilje nije poduzimala potrebne mjere da se objekti od kulturnog značaja sačuvaju i zaštite od uništavanja.

Gospodin Darko Varga bio je načelnik Općine Bilje u progonstvu i bio je na čelu povratka u Baranju i općinu Bilje. Veliki broj prognanika koji je godinama čekao na povratak svojim kućama, a koji se vraćao u zapuštenu i devastiranu Baranju, bio je opravdano na vrhu prioriteta kojima se gospodin Varga u svome načelničkom mandatu bavio i to je napravio na visoko profesionalnoj razini.

I na jučer održanom Zboru mještana žitelji Kopačeva rekli su nam da je načelnik Varga imao dobru volju i želju zaštiti objekt kavane Melegeš koji je bio u lošem stanju i prije početka rata, a u godinama okupacije i nakon UN-ovih vojnika stanje mu se samo pogoršalo. No, problema je u to vrijeme bilo mnogo i posve razumijem izbor poslova i aktivnosti koje je napravio gospodin Varga.

S druge strane, 2005. godine, kada je na red došlo podizanje standarda života u općini Bilje te unaprijeđenje gospodarstva koje se dobrim dijelom oslanja na kulturu i tradiciju naselja koja čine općinu Bilje, gospodin Zelić nema opravdanja za zanemarivanje najstarije zgrade u Kopačevu koja je upravo u to vrijeme i dobila status zaštićenog kulturnog dobra.

Navođenje izjave koju nisam rekla te generaliziranje i jednaka raspodjela krivnje na sve poratne načelnike Općine Bilje nisu korektni te predstavljaju pokušaj umanjenja odgovornosti načelnika koji je na vlasti bio u pravo vrijeme da se krene u zaštitu objekata koji su kulturno dobro jer je situacija u općini Bilje 2005. godine bila mirna i stabilna. Većina tih objekata 2005. godine još je mogla biti spašena i sanirana, bez potrebe za rušenjem, nakon čega se jučerašnje rušenje 'stare kavane' ne bi dogodilo.