UMIROVLJENICI NAJDAREŽLJIVIJI

Nijemci će na božićne poklone potrošiti 15,2 milijarde eura

24.12.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Prema podacima Agencije za istraživanje potrošnje (GfK) iz Nürnberga, građani Njemačke će za ovogodišnje božićne poklone potrošiti više novca nego prethodnih godina

Naime, tijekom ovih božićnih praznika Nijemci će u prosjeku potrošiti 288 eura za božićne poklone za obitelj i prijatelje, što je tri eura više nego prošle godine i najviše u prethodnih šest godina.

Inače, najpopularniji božićni pokloni među građanima Njemačke su knjige, igračke i odjeća, zatim novac i bonovi za kupovinu u prodavaonicama i buticima.

Prema podacima GfK-a, 42 posto građana želi za Božić bližnjima pokloniti knjige, za što u prosjeku troše po 40 eura.

Trećina građana Njemačke na listi za kupovinu božićnih poklona ima igračke i odjeću, za što u prosjeku troše 77, odnosno 90 eura.

U studiji GfK-a se navodi da će samo novčani pokloni razmijenjeni ove godine imati vrijednost od oko 3,3 milijarde eura.

Inače, Njemačka će ove godine imati promet u kupovini božićnih poklona u visini od 15,2 milijarde eura, dva posto više nego prošle godine.

Ista studija navodi da u Njemačkoj najviše novca za poklone troše umirovljenici, u prosjeku po 354 eura, građani od 45 do 54 godine troše u prosjeku 309 eura, a oni između 35 i 44 godina na božićne poklone prosječno troše po 276 eura.