POZITIVNA DISKRIMINACIJA

Nije pravedno da samo zagrebačka djeca imaju 'besplatne' knjige!

Bionic
Reading

Sve zagrebačke osnovnoškolce na klupama će početkom jeseni dočekati 'besplatni' udžbenici za koje će Grad Zagreb izdvojiti oko 40 milijuna kuna.Za razliku od metropole nijedan drugi grad, općina ili županija ovo si ne može priuštiti

Tek će Split s 200 kuna subvencionirati knjige za prvašiće i djecu slabijeg socijalnog statusa, što će Grad stajati oko 600 tisuća kuna, Grad Rijeka pomoći će samo osnovcima iz socijalno ugroženih obitelji koje će dobiti bon od 400 i 500 kuna za udžbenike, za što će se osigurati 891 tisuća kuna, dok će Osijek financirati samo prvašiće, i to sve, kojima će uplatiti 600 kuna za knjige za što će se izdvojiti 565.800 kuna, pišeSlobodna Dalmacija

U većini sredina o tim iznosima mogu samo sanjati, a pitanje je hoće li besplatne udžbenike dobiti učenici koji doista žive u teškoj situaciji.U Hrvatskoj od 2009. godine nema besplatnih udžbenika, a nijedan propis ne obvezuje lokalnu ili državnu vlast da iste osigura.

Doduše, Pravilnik o dodjeli besplatnih udžbenika propisuje da to pravo mogu ostvariti djeca smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga branitelja, invalidi Domovinskog rata i njihova djeca dok Vlada posebnom odlukom mora svake godine potvrditi da besplatne udžbenike mogu dobiti i stalni korisnici prava na stalnu socijalnu pomoć ili oni u udomiteljskim obiteljima.

Sadašnji propisi, prema kojima je odluka o besplatnim udžbenicima na lokalnim vlastima, dovodi u nejednak položaj đake u cijeloj Hrvatskoj, a stručnjaci smatraju da u svemu ima elemenata diskriminacije.

'Možemo govoriti o neravnopravnosti i nejednakosti između onih koji imaju i onih koji nemaju.U tome nema ništa protuustavno i ništa utuživo.To se zove pozitivna diskriminacija', kaže odvjetnik Veljko Miljević.

Ugledni odvjetnik drži da zagrebački gradonačelnik Bandić radi svoje političke karijere nalazi načina da ljudima pomogne više nego ga na to obvezuje zakon.

'Drugi ne nalaze tu mogućnost jer nemaju novca, ali to nije kršenje zakona. Žalosno je samo da aktualna Vlada nije našla načina i mogućnosti da svima osigura jednake uvjete', drži Miljević.

Mirjana Nazor, splitska psihologinja smatra da si Zagreb može to priuštiti jer ima novca i jer je bogatiji.

'Dio djece sluša jadikovke roditelja kako im je teško, kako se nečega moraju odricati da bi im kupili knjige. Djeca su uvučena u tu problematiku, a nisu ona kriva što ne žive u Zagrebu. Podjelu udžbenika treba pravednije riješiti', smatra Nazor i dodaje da nema potrebe u situaciji kada je zemlja u krizi i kada nismo jako bogati, da besplatne udžbenike dobivaju samo oni čiji se socijalni status daleko iznad prosječnog.