zahtjev male oporbene stranke

Nije dobrodošao u Vojvodini: Inicijativa da se Putinu oduzme titula počasnog građanina Novog Sada

03.10.2022 u 16:34

Bionic
Reading

Organizacija „Akcija progresivne Vojvodine“ (APV) uputila je u ponedjeljak zahtjev Skupštini grada Novoga Sada da se predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu oduzme titula počasnog građanina, koju je dobio u siječnju 2008.

Titula mu je tada dodijeljena jer je „dao ogroman doprinos očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, što je na međunarodnom planu umnogome osnažilo poziciju Srbije u razdoblju političke i diplomatske borbe za očuvanje cjelovitosti Republike“, stoji u odluci o dodjeli.

U obrazloženju zahtjeva za oduzimanje te titule, 14 godina kasnije, APV navodi da je napadom na neovisnu državu, ulaskom u rat, anektiranjem velikog dijela Ukrajine, stvaranjem milijuna izbjeglica, tadašnji i sadašnji predsjednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin „na najgrublji način pogazio temeljna načela Povelje Ujedinjenih naroda o nepovredivosti državnih granica“.

„Upravo su posljedice napada na Ukrajinu nanijele veliku štetu stanovnicima Novoga Sada, ali i cijele države i čitave Europe, i dovele do nezapamćene krize u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata“, navode predstavnici ove organizacije.

Po njihovim riječima, zbog toga on više „ne zaslužuje biti počasni građanin grada koji je izrastao na idealima mira i slobode“.

APV podsjeća da je odluku od dodjeli titule donesena kada su na vlasti u Novome Sadu bili predstavnici Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja.

„Kako sadašnju lokalnu vlast čine njezini politički nasljednici, bilo bi ispravno i korektno da na ovaj način oni u praksi pokažu kako su privrženi normama međunarodnog prava i dosljedni na putu europskih integracija“, zaključuje se u priopćenju APV.

  • +4
Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

Aktualna gradska vlast u Novome Sadu u rukama je Srpske napredne stranke, u kojoj sada ima i bivših članova SRS-a.

Inicijativu za oduzimanje titule Počasnog građanina Novoga Sada Vladimiru Putinu uputila je Akcija progresivne Vojvodine, politička organizacija osnovana u svibnju 2021.

Utemeljio ju je bivši dužnosnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović koji je iz Lige istupio godinu dana ranije.

APV je oporbena stranka u Vojvodini i nema predstavnika u parlamentima lokalne ili regionalne razine.