JOSIPOVIĆ I VUKELIĆ DEMANTIRAJU

'Nije bilo prešućivanja talibanskih napada'

28.07.2010 u 15:11

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović u srijedu se u Korčuli osvrnuo na medijske napise o prešućivanju talibanskih napada na hrvatske vojnike u Afganistanu, rekavši da prešućivanja nije bilo. S njim se slaže i ministar obrane Branko Vukelić, koji je istaknuo da su vojnici samo pomagali ranjenima i to nakon borbenih djelovanja, te izvijestivši da je u tijeku provjera zašto se po tom pitanju izvješće HV-a u Afganistanu razlikuje od onog američkih sigurnosnih službi

Zamoljen da komentira navodno prešućivanje talibanskog napada na hrvatske vojnike u sastavu međunarodnih snaga u Afganistanu, o čemu je pisao tisak, Josipović je rekao kako se nisu tajili podaci te da su izvješća bila redovita.

Predsjednik je zapitao novinare misle li da se može biti u ratnoj zoni, a da ondje ne bude opasno.

Stoga se divimo svim tim vojnicima koji svoju dužnost izvršavaju u teškim i opasnim uvjetima i ja im još jednom odajem priznanje, rekao je Josipović.

Vukelić je za HTV na istu temu rekao: 'Provjeravamo u čemu je to izvješće Amerikanaca drugačije od našeg i to ćemo vidjeti. Ali u svakom slučaju, naša izvješća koja su s terena došla govore o sudjelovanju u izvlačenju ranjenih pripadnika. Dakle to govori da su naši pripadnici Oružanih snaga kasnije došli na mjesto tog napada i pomogli u izvlačenju što je i dio njihovih zadaća'.

Mediji su danas, pozivajući se na izvješće američkih tajnih službi objavljenima na WikiLeaksu, napisali da je Ministarstvo obrane hrvatskoj javnosti prešutjelo prošlogodišnji napad talibana na hrvatske pripadnike mirovne misije ISAF u Afganistanu.

U tom je izvješću opisano navodno borbeno djelovanje nekoliko hrvatskih vojnika iz sastava tima za obuku koji su zajedno s pripadnicima afganistanske vojske sredinom kolovoza prošle godine upali u talibansku zasjedu kod Chancharana. U razmjeni vatre tada su ranjena dvojica pripadnika afganistanske vojske.

Domaći mediji pišu i da je MORH propustio detaljno opisati slučaj ranjavanja jednog hrvatskog razvodnika u prosincu prošle godine, kao i da su se hrvatski vojnici u Afganistanu u srpnju prošle godine našli u unakrsnoj vatri u kojoj je oštećeno nekoliko njihovih vozila.