0:0 U MAKSIMIRU

Ni Dinamo ni Osijek ne mogu biti nezadovoljni remijem

15.09.2012 u 08:38

Bionic
Reading

U prvom susretu 8.kola u Maksimiru smo mogli svjedočiti okršaju najbolje obrane lige (Osijek) i najboljeg napada (Dinamo), ovaj put je defanziva pobijedila i Dinamo je ispustio druga dva boda na svom stadionu ove sezone. Stanko Mršić je unatoč čak šestorici igraća izvan kadra sastavio momčad koja je uspjela uštopati 'modre' napade

Osijek je nastupio u formaciji 4-3-2-1 iako je to radi izrazito defanzivnog pristupa više ličilo na 4-1-4-1 ili čak 4-5-1 di je svih 5 veznjaka koncentrirano prvenstveno na obrambene zadaće. Radi izostanaka : Šorše, Jugovića, Kurovića, Pušića, Peroševića i Pongraća Mršić je na teren postao slijedeći sastav: Vargić, Ibriks, Smoje, Vrgoć, Aleksić, Kvržić, Lešković, Novaković, Petrović, Zulim,

'Slatke brige' Čačića

Dok Stanko Mršić muku mući sa sastavljanjem prve momčadi, na drugoj strani Antu Čačića muče samo slatke brige, koga staviti desno od prve minute : Rukavinu, Peku ili pak debitanta Carrasca? Tko će dobiti prednost lijevo: Ibanez ili Pivarić? Tko na zadnjem veznom : Callelo, Alispahić ili također debitant Brozović? Da ne bi ispalo da je Čačiću sve 'med i mljeko' treba napomenuti da su mu izvan stroja Kovačić i Tomeščak. I dok je za prvog bilo neki najava da bi mogao nastupiti za Tomeščaka je polusezona najvjerojatnije izgubljena.

Kelava, Vida, Tonel, Šimunić, Ibanez, Callelo, Alispahić, Carrasco, Sammir, Rukavina, Čop, bila je postava s kojom je Dinamo krenuo u utakmicu.

Ofenziva vs. Defenziva

Osijek je krenuo u utakmicu izuzetno defanzivno iako se iz formacije to toliko i nije dalo iščitati. Ibriks,Smoje, Vrgoć, Aleksić u zadnjoj liniji i Kvržić, Lešković i Novaković ispred njih u čvrstom bloku su trebali zaustavljati nalete 'modrih', dok su Petrović, Zulim i Miličević trebali biti trojac koji će ugroziti protivnička vrata.

Sa druge strane Dinamo je krenuo vrlo ofenzivno sa napadački nastrojenim Vidom na desnom beku i nakon drugo vremena sa Ibanezom na lijevoj strani obrane. Ponovno je u veznom redu Rukavina zaigrao 'skrivenu devetku' i to lijevo zajedno sa Ibanezom, kada se tome još pridoda Sammir u sredini i Carrasco na desnoj strani jasno je da je riječ o izuzetno ofenzivnoj postavi.

Upravo takva ofenziva Dinama natjerala je Kvržića, Leškovića i Novakovića da 'zaborave' na bilo kakvu igru prema naprijed ili kreaciju i prisilio ih da cijelu utakmicu provedu u prostoru na 30-35 metara od svog gola u čvrstom bloku i koncentrirani isključivo na destrukciju. Osim zadnje linije i gore spomenutog bloka na tridesetak metara od gola u defanzivi su puno pomagali i Petrović i Zulim dok je Miličević ostao u potpunosti sam i osujećen u napadu.

Dinamo je imao apsolutnu terensku premoć od prve minute te je kroz kombiniranje i pas pokušavao probiti Osijek. Formacija 4-2-3-1 u kojoj su modri nastupili isto kao ofenzivni Vida i Ibanez na bekovima usmjerili su igru modrih na igru po boku. Debitant Carrasco je u nekoliko situacija dobro izvukao stranu te je u jednom trenutku odlično centrirao ali Rukavina je promašio nemoguće. Osim njega nakon ubačaja sa boka u prilici se našao i Šimunić ali niti on nije bio precizan.Alispahić je pucao sa nekih desetak metara ali nije bio precizan.

Prvo poluvrijeme je obilježila dominacija Dinama koji je uspio izboriti veliki broj kornera iz koji je konstantno prijetio, ali Vrgoć i Smoje su bili sigurni i bez greške. Unatoč rastrčanim bekovima i krilima lopta ipak nije uspješno dolazila do Čopa i Dinamo nije uspio napraviti višak već su se konstantno nalazili u poziciji da moraju napadati postavljenu obranu Osijeka.

Za bolji učinak Čačić je procijenio da 'ofenzivcima' treba veča pomoć sredine gdje su na poziciji dva zadnja vezna igrali Alispahić i vrlo dobri Callelo. Iako je Callelo odigrao korektno na poluvremenu izlazi, a u momčad ulazi još jedan debitant Brozović.

Procjena Čačića se pokazala ispravnom jer je Brozović svojim trkačkim kapacitetima i nešto 'agresivnijom' igrom od Alispahića pridonio tome da je Dinamo izgledao opasnije iz igre nego u prvom poluvremenu. Brozović se je dobro izvlačio na desni bok i dobro kombinirao sa Vidom u par navrata ali u obrani Osijeka Vrgoć je bio besprijekoran.

Još jedan od razloga zbog kojeg je Dinamo io osuđen na pokušaje sa boka je taj što je Sammir bio nevidljiv, obrana postavljena u dva bloka ga je bez veći problema 'izolirala' od ostatka momčadi i Dinamo niti jednom nije uspio proći kroz sredinu.

Nakon sat vremena igra Dinamo se je uspio još više približiti vratima Osijeka u kojem su Petrović i Zulim počeli pokazivati prve naznake umora te su sve teže pratili rastrčanog Brozovića. U tim trenucima odlično reagira iskusni Mršić i vadi Zulima i Milićevića iz igre, a ulaze Glavaš i Dugandžić koji donose potrebu svježinu i pomažu Osijeku da izdrži zadnjih dvadesetak minuta.

Čačić primjećuje da se igra njegove momčadi svela na ubace sa strane te u igru šalje Krstanovića i Peku umjesto Rukavine i Carrasca. Upravo ovaj dvojac imao je najbolju priliku na susretu kada je Krstanović iskoristio svoju visinu i nadvisio Smoju, no odličnu loptu Peke je uspio skrenuti samo na gredu.

To je ujedno bila i posljednja prilika na susretu u kojem Osijek osim jednog udarca Novakovića sa neki dvadesetak metara nije prema naprijed napravio apsolutno ništa. Uz malo sreće i organiziranu obranu odnjeli su bod sa najtežeg gostovanja u ligi.

Ništa novo, ali ovaj puta uspješno

Stanku Mršiću treba čestitati na izvrsno obrambeno postavljenoj igri. Istina je da je njegova momčad igrala 'bunker', ali zar to ne pokušavaju više manje sve momčadi HNL-a protiv Dinama na Maksimiru, a gotovo nikom to ne uspije.

O tome kakva se utakmica igrala dovoljno govore i statistički podaci u korist Dinama

Dinamo - Osijek
16 udarci 1
4 u okvir 1
13 korneri 1
6 prekršaji 18
71% posjed 29%

Tribina.hr

Uključite se i Vi u raspravu o ovoj temi i svim drugim nogometnim temama na našem web communityju Tribina.hr. Ovu analizu napisao je aksma

Osim apsolutne dominacije za oko zapinje podatak da su 'modri' od 16 udaraca imali samo 4 u okvir. Taj podatak govori dovoljno o tome koliko je 'zgusnuta' obrana Osijeka bila i koliko je teško Dinamo stvarao čiste prilike.

Ovo je bila zadnja provjera Dinama uoči LP i Porta. Nažalost Osijek i nije baš bio najsretnije rješenje za pripremu jer će stanje na terenu u utorak biti dijametralno suprotno od ovog danas viđenog i za očekivati je da Dinamo bude u podređenoj poziciji slično kao Osijek danas.

Mislim da prevelikog nezadovoljstva nakon utakmice nema niti u jednoj momčadi. Osijek je osvojio bod koji je velik ko 'kuća' dok je Ante Čačić ostao neporažen,a iskoristio je priliku da isproba dva novopristigla igraća od kojih niti jedan nije podbacio.

Za igraća utakmice bi definitivno izabrao Osiječkog stopera Vrgoča koji je zajedno sa Smojom držao zadnju liniju i vjerojatno je uz vratara Vargića najzaslužniji što momčad putuje doma neporažena.