LESAR PROZIVA POPIJAČA

'Nezaposleni pred mirovinom nemaju pravo na naknadu'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.02.2011 19:32
  • Objavljeno 17.02.2011 u 15:02
Dragutin Lesar

Dragutin Lesar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar ukazao je na problem s kojim se, primjenom novih propisa, u prijelaznom roku susreću nezaposlene žene sa 55 godina, odnosno muškarci sa 60 godina, a koji imaju više od 32 godine radnog staža, kada na Zavodu za zapošljavanje žele ostvariti novčanu naknadu, na koju imaju pravo dok ne ispune uvjete za mirovinu

'Takve osobe ove godine bez naknade ostaju tri mjeseca, sljedeće godine će ostati bez naknade šest mjeseci, a godinu zatim devet mjeseci itd.', izjavio je Lesar danas novinarima u Hrvatskom saboru.

Podsjetio je da primjenom mirovinskog zakona muškarci i žene moraju imati 60 godina života za prijevremenu i 65 godina za punu mirovinu.

Zakonom je, kaže, utvrđen prijelazni rok pa se obveza rada godišnje produžuje ženama za tri mjeseca, što znači da u ovoj godini žene mogu ići u prijevremenu mirovinu sa 55,3 godine.

'Međutim', upozorava Lesar, 'dolaskom na Zavod za zapošljavanje novčana naknada za nezaposlene im se ograničava i traje do 55. godine pa tri mjeseca neće dobivati naknadu.'

'Na taj se način nezaposleni zakidaju za prava koja imaju', naveo je Lesar te 'nelogičnim i nemogućim' ocijenio da rješenje jednog državnog tijela ima veću težinu od zakona. Pozvao je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva da to preispita i ispravi, odnosno usuglasi postupanje 'mirovinaca' i Zavoda za zapošljavanje.

'Ne smatram da je kriv zakon nego da ga u Zavodu za zapošljavanje krivo primjenjuju, a ako nesuglasje između zakona ipak postoji, onda političku odgovornost mora snositi ministar Popijač', kazao je Lesar.

Naveo je i da su mu se požalili građani da im se, primjenom novog zakona o ovrhama, blokiraju računi na koje primaju i socijalne transfere: dječji doplatak, naknadu za porodiljni dopust, opskrbnine, invalidnine, naknadu za nezaposlenost i sl.

'Budući da sav novac na tekućem računu ulazi u ovrhu, oni koji primaju socijalne transfere mogu u Fini putem posebnog obrasca zatražiti otvaranje posebnog računa gdje će primati socijalne transfere izuzete iz mogućnosti bilo kakve ovrhe. Fina će o tome obavijestiti banku, koja potom otvara posebni račun, izuzet od bilo kakve ovrhe. To građani ne znaju, pa ostaju čak i bez stipendija', naveo je Lesar.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!