spinut

Nezadovoljni građani Splita predali više od 2000 potpisa protiv preskontejnera

14.03.2023 u 14:49

Bionic
Reading

Predsjednik splitskoga Gradskog kotara Spinuta Luka Kovač Levantin predao je gradskoj upravi točno u podne više od dvije tisuće potpisa Spinućana koji se protive odluci Gradskog vijeća da pretovarna stanica s preskontejnerima bude postavljena u sportsko-rekeracijskoj zoni te četvrti

Kovač je novinarima pred Banovinom izjavio da je peticiju s potpisima predao gradskom protokolu te da njome žele opozvati odluku Grada od 16. veljače o postavljanju preskontejnera na Spinutu.

Zahvalio se susjedima na potpori, ističući kako su pokazali da su protiv te odluke.

Nadaju se da će izvršna vlast zajedno s gradonačelnikom Ivicom Puljkom i Gradskim vijećem donijeti odluku koja će ih zadovoljiti.

"Dogradonačelnik Bojan Ivošević je na zadnjem sastanku s predstavnicima gradskih kotareva u užoj zoni prezentirao tri plana rješavanja problema - plan A, B i C, ali za stanovnike Spinuta postoji samo jedan plan - da se odustane od navedene ideje jer ne želimo preskontejnere i poslovne aktivnosti Čistoće na toj lokaciji", izjavio je Kovač Levantin.

Osim što su organizirali prosvjednu šetnju na kojoj je tristotinjak građana blokiralo promet i peticiju koju je potpisalo 2005 ljudi te donijeli odluku na izvanrednoj sjednici gradskog kotara kojom se protive preskontejnerima, u borbu će se uključiti i pravnim putem, najavio je.

Stanovnici Spinuta, jednog od zelenijih kvartova u Splitu, u kojem je odlukom Grada trebala biti postavljena pretovarna stanica za otpad s preskontejnerima, čvrsto se protive toj ideji. Ne žele prihvatiti da će pretovarna stanica biti u sportsko-rekreacijskoj zoni u blizini sportskih terena na kojima treniraju mnoga djeca te u blizini obiteljskih kuća i nebodera.

Početkom ožujka gradonačelnik Ivica Puljak najavio je kako je moguće da se odustane od zaključka Gradskog vijeća prema kojemu se tvrtki Čistoći stavlja na raspolaganje parcela od 1500 četvornih metara na Spinutu kako bi se na njoj postavili preskontejneri u kojima će se odlagati smeće iz najuže gradske zone.

Na posljednjem sastanku prošli tjedan s predstavnicima sedam gradskih kotareva Grad je predložio tri načina za rješenje problema, ali okupljeni predsjednici kotareva sa zatvorenog sastanka izišli su pred novinare protiveći se preskontejnerima u njihovim kotarevima.