'KASKANJE ZA EUROPOM'

New York Times šaljivo o Oreškovićevom ukidanju pečata

09.06.2016 u 12:42

Bionic
Reading

Jedan od najutjecajnijih medija na svijetu , New York Times, objavio je zanimljiv i zabavan tekst o nedavnom ukidanju službenih pečata u Hrvatskoj. U tekstu se opisuje kako je 'zvuk udaranja pečata desetljećima zadavao ritam birokraciji u Hrvatskoj' , i to 'godinama nakon što su mnoge druge europske države u potpunosti odustale od papira i prešle na digitalno poslovanje'

Kako piše NYT, do nedavne odluke o ukidanju pečata, u Hrvatskoj je gotovo svaki administrativni ili poslovni dokument morao biti pečatiran. List navodi kako je svo to silno pečatiranje i preslagivanje papira u Hrvatskoj stvorilo kafkijansku situaciju, pa je tako premijer Orešković odlučio ukinuti pečate iz svih aspekta života u Hrvatskoj.

No, nova pravila o pečatima bit će stavljena u funkciju kroz period od godine dana, a da bi se takva pravila i formalno provodila, znakovito uočava NYT, bit će potrebno pečatirati još niz dokumenata.

New York Times ističe kako će hrvatskim građanima i birokraciji sigurno trebati neko vrijeme da se priviknu na život bez duboko ukorijenjene navike pečatiranja svih mogućih dokumenata.

U hrvatskom Državnom arhivu čuva se više od 1000 službenih pečata, od kojih neki datiraju još iz feudalnih vremena, navodi NYT, pa podsjeća i na čuvenu službenu funkciju čuvara državnog pečata, koja je ukinuta tek 2000. godine.