OBLJETNICA NAPADA 11. RUJNA

New York na oprezu zbog 'vjerodostojne' prijetnje

09.09.2011 u 22:25

Bionic
Reading

Policija je u petak pojačala nazočnost na ulicama New Yorka, uključujući i kontrolne točke, odgovarajući na obavještajne podatke o mogućem terorističkom napadu automobilom ili kamionom bombom uoči obljetnice terorističkih napada 11. rujna.

Policajci naoružani automatskim puškama mogu se vidjeti oko glavnih gradskih turističkih atrakcija, poput Wall Streeta, Times Squarea i 'Ground Zeroa' gdje su nekoć stajali neboderi Svjetskog trgovačkog centra srušeni u napadu prije deset godina.

Američki dužnosnici nazvali su prijetnju 'vjerodostojnom, ali nepotvrđenom' i procijenili da je 'tempirana' na obljetnicu napada otetim zrakoplovima u kojima je 2,995 ljudi ubijeno u New Yorku, Washingtonu i Pennsylvaniji.

Opravdano je vjerovati da je prijetnja povezana s čelnikom al Kaide Ajmanom al-Zavahrijem, rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Stanovnici New Yorka, koji su navikli na pretraživanje torbi u podzemnoj željeznici i prisutnost policije na ulicama, suočili su se ovoga puta s pojačanim policijskim akcijama nakon saznanja o prijetnji zbog koje je predsjednik Barack Obama naredio udvostručenje protuterorističkih mjera.

Trenutno je u tijeku potraga za dva ili tri osumnjičenika, rekao je dužnosnik. Jedan bi mogao biti povezan s Zavahrijem koji je preuzeo al Kaidu nakon što su američki komandosi u svibnju u Pakistanu ubili Osamu bin Ladena.

U blizini "Ground Zeroa", gdje će Obama biti na nedjeljnoj komemoraciji, policija je postavila kontrolnu točku na kojoj zaustavlja vozila, pregledava prtljažnike i provjerava identitet vozača.

Slične barikade podignute su na Times Squareu, Columbus Circleu na južnom ulazu u Central Park i ispred robne kuće Macy's u središtu grada, što je izazvalo prometne gužve na Manhattanu.