'BIO JE TRIJEZAN, ONA GA SE NE BOJI…'

Nevjerojatni razlozi zbog kojih sutkinja nije pritvorila nasilnika

14.10.2014 u 11:35

Bionic
Reading

Varaždinska sutkinja istrage nije našla osobite okolnosti koje bi upućivale na opasnost od ponavljanja djela pa je odbijen prijedlog za određivanje istražnog zatvora nasilnom mužu, doznajemo od Igora Pavlica, potpredsjednika i glasnogovornika varaždinskog Županijskog suda, kojeg smo upitali zašto nisu uvažili prijedlog za jednomjesečnim pritvorom 60-godišnjaku koji je istukao suprugu, a zatim je cijelu noć držao u svinjcu zavezanu lancima i zaključanu lokotom. Poznata aktivistica za ljudska prava Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e ovakav potez sutkinje smatra skandaloznim

Podsjetimo, mediji su prošli tjedan izvijestili o stravičnim prozorima obiteljskog nasilja iz sela Cepidlaka kod Križevaca. Prema policijskom očevidu, nesretnu ženu uz supruga tukao je i 25-godišnji sin. Susjedi su pozvali policiju i sklonili ženu kod sebe, no sin ju je pronašao i istukao. Protiv njega je podnesena kaznena prijava redovnim putem zbog teškog ozljeđivanja i prijetnje majci dok je suprug prijavljen i za protupravno oduzimanje slobode. Iako se izvještavalo da ovo nije prvi slučaj nasilja u ovoj obitelji iz sela Cepidlaka kraj Sv. Ivana Žabnog, policija je o tome do sada obaviještena samo jednom. Upravo je to bio jedan od ključnih razloga zašto je nakon ispitivanja nasilni suprug pušten na slobodu, sudeći prema onome što smo doznali na sudu.

'Prije svega sutkinja istrage primjećuje da osumnjičenik do sada nije bio ni kazneno ni prekršajno kažnjavan', ukazuje glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda. To međutim nije sve. Iako se radi o bolesti, alkoholizam supruge također je na određeni način išao u prilog nasilnom suprugu.

'Sutkinja istrage povjerovala je tvrdnjama osumnjičenika da je oštećena u zadnjih dvadeset godina sklona alkoholu, zbog čega je već u dva navrata bila na liječenju, ali bezuspješno. Potkrjepu takvih navoda osumnjičenika sutkinja istrage nalazi i u tome što je ispitivanjem koncentracije alkohola u inkriminiranoj zgodi utvrđeno da je oštećena imala 2,03 g/kg apsolutnog alkohola u krvi dok je osumnjičenik bio trijezan, odnosno utvrđeno mu je 0,00 promila', doznajemo od suca Pavlica, a on napominje i to da jedan presumptivni svjedok govorio o tome da oštećena previše pije.

Glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda ukazuje i na druge, nesvakidašnje okolnosti zbog kojih je nasilni suprug izbjegao istražni zatvor koji je protiv njega predložilo Državno odvjetništvo.

'Sutkinja istrage povjerovala je osumnjičeniku da ga se oštećena ne boji jer je u odnosu na nju bitno slabije fizičke građe. Naime osumnjičenik je visok svega 163 centimetara i težak 43 kilograma. Naposljetku, sutkinja istrage je imala u vidu i sadržaj službene zabilješke Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici iz koje slijedi da je oštećena dana 4. listopada ove godine napustila obiteljsku kuću i da se do 10.45 idućeg dana nije vratila', naglašava Pavlic govoreći o rješenju sutkinje istrage protiv kojeg je varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo podnijelo žalbu.

Dok se čeka odluka višeg suda o žalbi zbog puštanja na slobodu nesvakidašnjeg nasilnika, Sanju Sarnavku iz udruge B.a.B.e. i Kuće ljudskih prava zamolili smo za osvrt na pravosudno raspetljavanje slučaja iz Cepidlaka.

'U ovom slučaju nalazimo sve predrasude koje postoje u odnosu na potrebu zaštite žrtve od nasilnika. Dakle iako se radi o najtežem obliku kršenja ljudskih prava, oduzimanju slobode, sutkinja ne nalazi za shodno zadržati počinitelja u pritvoru jer se prvi put našao na optuženičkoj klupi. A prva intervencija ili prijava, kao što se vidi iz prakse, tužna je posljedica patrijarhalnih odnosa u kojima još uvijek živimo. Naime činjenice govore da gotovo 50 posto žrtava nikada same ne prijave institucijama nasilje jer misle da im nitko ne može pomoći i/ili da su dužne zauvijek ostati u partnerskoj vezi, bilo bračnoj, bilo izvanbračnoj', upozorava Sarnavka te dodaje da se iz ovog slučaja vidi i kako se model ponašanja nasilnika vrlo često prenosi i na odnos djece prema žrtvi pa se time lanac nasilja nastavlja unedogled.

Posebno je čude argumenti vezani uz fizičku snagu, odnosno razine alkohola u krvi oštećene i nedostatak alkohola u krvi nasilnika.

'Postavlja se pitanje gdje žive naše sutkinje i suci kad nakon gotovo trideset godina kampanja i razgovora o obiteljskom nasilju ne razumiju ni temeljne stvari. Nasilje nema veze s fizičkom snagom, nego osjećajem nadmoći jedne osobe nad drugom. A trezvenost bi trebala biti otegotna okolnost jer znači da je netko rođeni sadist kad bez trunke alkohola može svoju partnericu zavezati u svinjcu i ostaviti je da ondje plače i zapomaže. Nadalje, usporedimo li ovaj slučaj s onim iz Osijeka, kada je žena, nakon što je prvi put u životu pljusnula tada već odraslog sina, odmah privedena, a zatim poslana na psihijatriju kao opasna za okolinu, možemo se samo upitati tko to nama sudi i presuđuje u ovoj državi a bez posljedica po svoj status i plaću', upozorava Sarnavka.