'ZAGORSKI PRODOR'

Nevjerojatne snimke zagrebačke oluje

14.08.2013 u 10:13

Bionic
Reading

Ušli smo u središnji tjedan mjeseca kolovoza. U klimatologiji to razdoblje označava početak laganog pada srednjih dnevnih temperatura, kada se promatra klimatološki prosjek. Ljeto se u novom tjednu zasigurno neće predati, iako će u unutrašnjosti zemlje sljedeća dva dana, a osobito tijekom utorka biti nešto hladnije od višegodišnjeg prosjeka za dio godine.

Utorak je u Hrvatskoj počeo znatno ugodnijim jutrom, ako promatramo minimalne temperature zraka i usporedimo li ih s prošlotjednima. Najuzbudljiviji dio utorka u meteorološkom smislu bili su kasnopopodnevni i večernji sati. Frontalni sustav tijekom dana nalazio se nad srednjom i istočnom Europom i pružao se od baltičkih zemalja sve do Alpa, donosi portal Crometeo

Predfrontalne nestabilnosti donijele su jak razvoj konvektivnih oblaka na području središnje Hrvatske. Nestabilnosti su se prvo pojavile u graničnom području sa Slovenijom, a zatim je jak kumulonimbus prešao Medvednicu i Zagrebu donio prolazno grmljavinsko nevrijeme s kišom, grmljavinom, a u nekim dijelovima grada i prolaznom manjom tučom.


Zanimljivo je da je ovaj pljusak velikom dijelu Zagreba donio (znatno) više oborina nego najavljena 'kataklizma' proteklog vikenda. Tako je u kratko vrijeme na Crometeo meteorološkoj postaji Zagreb Mlinovi pala čak 31 litra oborine po metru kvadratnome. U isto vrijeme, temperatura zraka pala je za čitavih 13°C, i to s 32°C u 18 sati na samo 19°C u 19:30. Prema podacima mreže automatskih meteo postaja Pljusak.com, 31mm oborine palo je i u Oroslavlju, a slijede Gronja Stubica 23, Vrbovec 19, Zagreb Vrapče 11mm.

U večernjim satima grmljavinski oblaci su se nastavili kretati prema sjeveroistoku, a kretati su se nešto sjevernije od Bjelovara Virovitice. Manji pljusak pogodio je i Osijek tijekom večeri.