SLOBODNI PAD valute

Neviđene sankcije Zapada: Rusija je odsad 'svjetski gospodarski i financijski parija'

27.02.2022 u 07:50

Bionic
Reading

Neviđene sankcije zapadnih zemalja kojima se ruske banke želi isključiti iz međunarodnog sustava i paralizirati rusku središnju banku pretvaraju Rusiju u financijskog "pariju" koji se sučeljava sa "slobodnim padom" rublja, rekao je u subotu neimenovani visoki američki dužnosnik.

"Rusija je postala svjetski gospodarski i financijski parija", rekao je, a ruska središnja banka više "ne može podupirati rubalj".

"Samo Putin može odlučiti koliku je cijenu još spreman platiti", rekao je taj dužnosnik, dodajući da će radna skupina "tragati" za "jahtama, zrakoplovima, luksuznim automobilima i raskošnim vilama" ruskih oligarha.

Podsjetimo, Sjedinjene Države, Europska unija, Velika Britanija i Kanada u subotu su Rusiji blokirale pristup globalnom sustavu plaćanja Swiftu, u sklopu novog kruga sankcija protiv Moskve koja nastavlja napad na Ukrajinu.

Mjera, koja uključuje restrikcije međunarodnim rezervama Ruske središnje banke, bit će provedena u idućim danima, najavile su navedene zemlje u zajedničkoj izjavi.

  • +4
Prosvjed Ukrajinaca u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

"Osigurat ćemo da se određene ruske banke uklone iz Swifta", kazala je u subotu navečer predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Time će te banke biti isključene iz međunarodnog financijskog sustava što će naštetiti njihovoj sposobnosti da djeluju globalno.