TOTALNI RAT

Veliki ruski konvoj približava se Kijevu, proteže se na više od pet kilometara. EU kao pomoć šalje borbene avione

27.02.2022 u 07:30

Bionic
Reading

Nastavljene su borbe ukrajinske vojske s ruskim okupatorima. Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je da se ruske nuklearne snage podignu na visok stupanj pripravnosti, opravdavajući to agresivnim izjavama NATO-a i ekonomskim sankcijama protiv Rusije

23:14 Novinar i TV voditelj Dmitrij Kiseljov, koji se smatra vodećim glasom Kremlja, u svojoj emisiji Vesti Nedeli večeras je održao monolog u kojem je postavio pitanje: 'Zašto nam treba svijet ako Rusija nije u njemu?'. Kiseljov je komentirao odluku Vladimira Putina da stavi ruske nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti. >>> Cijeli članak <<<

22:50 Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su ubijena 352 civila u ruskoj invaziji na tu zemlju. Najmanje 14 ubijenih su djeca, navodi ministarstvo. Još je 1.684 osoba, uključujući 116 djece, ozlijeđeno, prenosi CNN.

22:47 Predsjednik Europskog parlamenta Joseph Borrell rekao je da će EU, u sklopu vojne pomoći, Ukrajini poslati borbene avione.

22:05 Gradonačelnik Berdjanska na jugoistoku Ukrajine objavio je kako su ruske snage preuzele kontrolu nad gradom. Berdjansk se nalazi na Azovskom moru i imao oko 100.000 stanovnika, javlja CNN.

21:54 Satelitske snimke izrađene u nedjelju pokazuju velik broj ruskih vojnika i tenkova kako se kreću u smjeru ukrajinskog glavnog grada Kijeva na udaljenosti od 64 kilometara, objavila je privatna američka tvrtka. Snimke koje je objavila tvrtka Maxar Technologies Inc pokazuju stotine vojnih vozila koja se protežu i na više od pet kilometara.

Konvoj se nalazio sjeveroistočno od ukrajinskog grada Ivankiva, a sadržavao je gorivo, logistiku i oklopna vozila, uključujući tenkove, borbena vozila pješaštva i samohodno topništvo, poručili su iz tvrtke Maxar. Satelitske snimke također prikazuju štetu nastalu uslijed nedavnog raketiranja zračne luke Antonov u Gostomelju i teških borbi unutar zračne luke i u njezinoj blizini. Maxar prati gomilanje ruskih snaga tjednima. Njegove snimke nisu mogle biti nezavisno potvrđene.

21:33 Glasnogovornik gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička tvrdi kako on nije AP-u rekao da je grad u okruženju. 'Ne, to nije istina, ta informacija je laž i manipulacija!'.

20:36 Bijela kuća pozvala je u Kinu da osudi rusku invaziju na Ukrajinu dok se ruski napad nastavlja, a ruski je predsjednik Vladimir Putin nuklearne snage stavio u stanje visoke pripravnosti. 'Putin će biti izopćen sa svjetske pozornice. Svaka država koja tolerira golu rusku agresiju na Ukrajinu bit će okaljana kao sudionik', rekao je Joe Biden bez da je izrijekom spomenuo Kinu. >>> Cijeli članak <<<

20:12 'Više od polovice rezervi središnje banke Rusije bit će blokirano u sklopu novih sankcija EU', objavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

  • +3
Razaranje Kijeva Izvor: Profimedia / Autor: GENYA SAVILOV / AFP

19:32 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, opisao je glavni grad Ukrajine kao “opkoljen” i rekao da evakuacija civila neće biti moguća “jer su svi putevi blokirani”. “Na rubu smo humanitarne katastrofe”, rekao je za Associated Press dok se u gradu nastavlja policijski sat za koji je rekao da je vlastima omogućio da love “sabotere” na ulicama.

19:15 Turska je u nedjelju promijenila svoju retoriku nazvavši ipak ruski napad na Ukrajinu “ratom” i obećala provedbu dijelova međunarodnog pomorskog sporazuma kako bi ograničila prolazak ruskih ratnih brodova iz Sredozemlja u Crno more. Ukrajina je pozvala Tursku da blokira daljnji ulazak ruskih brodova u Crno more, odakle su ruske snage započele prodor na južnu obalu Ukrajine. Najmanje je šest ruskih ratnih brodova i podmornica prošlo ovaj mjesec kroz turske tjesnace. >>> Cijeli članak <<<

18:54 Tvrtka Briritsh Petrol će se riješiti svog udjela u ruskom naftnom divu Rosnjeftu, javlja BBC. Tvrtka je bila pod pritiskom zbog svog gotovo 20-postotnog udjela, a poslovni tajnik Ujedinjenog Kraljevstva Kwasi Kwarteng izjavio je da je šefu naftne tvrtke Bernardu Looneyju sve rekao o svojoj 'zabrinutosti' zbog umiješanosti.

'BP djeluje u Rusiji više od 30 godina, gdje je radio s briljantnim ruskim kolegama. Međutim, ova vojna akcija predstavlja promjenu. To je navelo odbor BP-a da zaključi, nakon temeljitog procesa, da se naše sudjelovanje u Rosnjeftu, državnom poduzeću, jednostavno ne može nastaviti', rekao je predsjednik BP Grupe, Helge Lund, u priopćenju.

18:38 Europska unija će zatvoriti svoj zračni prostor za ruske zrakoplove, onemogućiti rusku propagandu putem državnih medija Russia Today i Sputnik te uvesti sankcije protiv bjeloruskog režima, objavila je u nedjelju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. >>> Cijeli članak <<<

18:23 Rusko ministarstvo obrane prvi put je priznalo žrtve među ruskim vojnicima u Ukrajini, ali nije objavilo brojke. 'U ruskoj vojsci bilo je ubijenih i ranjenih tijekom specijalne vojne operacije', priopćilo je moskovsko ministarstvo obrane koje je prenijela novinska agencija TASS. Uz to su dodali kako su gubici koje su pretrpjele ruske oružane snage 'nekoliko puta manji od broja istrijebljenih nacionalista'.

18:17 Najveći teretni zrakoplov na svijetu, ukrajinski Antonov-225, uništile su granatiranjem ruske snage u napadu na zračnu luku Hostomel u blizini Kijeva, priopćila je ukrajinska tvornica za proizvodnju oružja Ukroboronprom. Obnova ovog zrakoplova, proizvedenog u Ukrajini, trajala bi dugo i koštala više od tri milijarde dolara, poručeno je iz tvornice. >>> Cijeli članak <<<

17:51 Predsjednik Zelenski nije optimističan oko pregovora koji bi se sutra ujutro trebali održati kod Pripjata. 'Nisam optimist, ali moramo pokušati. Svaki građanin Ukrajine mora znati da samo pokušao zaustaviti rat, iako su izgledi za to, realno, jako mali', rekao je Zelenski u video poruci.

17:43 Naredba ruskog predsjednika Vladimira Putina o stavljanju nuklearnih snaga u stanje pripravnosti neprihvatljiva je eskalacija, ocijenile su Sjedinjene Države i naglasile da Zapad nikad Rusiji nije prijetio. "To znači da predsjednik Putin nastavlja s eskalacijom ovog rata na način koji je potpuno neprihvatljiv. Moramo nastaviti sa zaustavljanjem njegovih poteza i akcija na najoštriji mogući način", reagirala je u američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield.

17:12 'Ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio je dvije trećine ukupne ruske borbene moći koju je pripremio za invaziju', rekao je novinarima u nedjelju visoki američki obrambeni dužnosnik. To 'još uvijek znači da ima trećinu izvan Ukrajine, što nije beznačajno', rekao je dužnosnik, javlja CNN.

17:05 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u nedjelju izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da je stavio u stanje pripravnosti snage za odvraćanje. 'To je opasna retorika i takvo ponašanje je neodgovorno', izjavio je Stoltenberg u intervjuu za CNN. >>> Cijeli članak <<<

  • +18
Prvi val izbjeglica iz Ukrajine stiže u Hrvatsku, smješteni su u motelu Plitvice Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

16:08 Zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Jevgenij Jenin izjavio je da će se razgovori između ruskih i ukrajinskih delegacija održati u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu, javlja CNN.

16:03 Ramzan Kadirov, prokremljanski čelnik ruske regije Čečenije, pozvao je rusku vojsku da proširi vojnu ofenzivu na Ukrajinu. 'Došlo je vrijeme da donesemo konkretnu odluku i započnemo veliku operaciju u svim smjerovima i područjima Ukrajine", rekao je Kadirov. 'I sam sam u više navrata razvijao taktiku i strategije protiv terorista, sudjelovao u bitkama. Po mom razumijevanju, taktika odabrana u Ukrajini su prespora. Traje dugo i, po mom mišljenju, nije učinkovita', rekao je.

15:47 Vijeće guvernera UN-ove agencije za nuklearnu energiju (IAEA) sazvalo je za srijedu hitnu sjednicu zbog agresije na Ukrajinu na čijem su teritoriju operativne četiri nuklearne elektrane i postoje golema skladišta nuklearnog otpada uključivo ona u Černobilu. >>> Cijeli članak <<<

15:40 Svjetski mediji objavljuju priče o sudbinama ukrajinskih izbjeglica. Reporterka N1 Ana Mlinarić, koja je nakon ponoći uspjela prijeći granicu Ukrajine i Poljske, na lublinskom kolodvoru razgovarala je s jednom studenticom koja je s majkom i djedom napustila Lavov.

15:20 Kako će rat u Ukrajini utjecati na Europsku uniju i što može očekivati Hrvatska, samo su neka od pitanja na koja je u emisiji HRT-a 'Nedjeljom u 2' pokušao odgovoriti hrvatski europarlamentarac Tonino Picula koji je prije mjesec dana i bio u mirovnoj misiji u Ukrajini. >>> Cijeli članak <<<

  • +8
Ukrajinska vojska na ulicama Kijeva Izvor: Profimedia/AFP / Autor: Daniel LEAL

15:17 Nakon što je gotovo pola Europske unije zatvorilo zračni prostor za ruske zrakoplove, odluku da ne dopusti dolazak ruskih zrakoplova donijela je i Hrvatska, doznaje tportal. >>> Cijeli članak <<<

14:54 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potvrdio je da će se uskoro sastati ukrajinska i ruska delegacija. U telefonskom razgovoru s bjeloruskim kolegom Aleksanderom Lukašenkom složio se da ukrajinska delegacija susretne rusku delegaciju na ukrajinsko-bjeloruskoj granici, kod rijeke Pripjat.

  • +21
Izbjeglice pristižu iz Ukrajine u Mađarsku Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

14:30 Ruski predsjednik Vladimir Putin zapovjedio je da se ruske snage s nuklearnim oružjem podignu na visok stupanj pripravnosti pozivajući se na agresivne izjave NATO-a i ekonomske sankcije protiv Moskve.

'Najviši dužnosnici vodećih zemalja NATO-a dozvoljavaju agresivne izjave prema našoj zemlji, stoga naređujem ministru obrane i načelniku Glavnog stožera da uvedu snage za obuzdavanje ruske vojske u specijalni režim borbenog dežurstva', kazao je Putin nakon sastanka s ministrom obrane Sergejem Šojguom i načelnikom Glavnog stožera Valerijem Gerasimovim.

Istovremeno, bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko rekao je da će Minsk zatražiti od Moskve raspoređivanje nuklearnog oružja u Bjelorusiji, ukoliko SAD rasporedi takvo oružje u Poljskoj i Litvi.

'Putin i ja dogovorit ćemo raspoređivanje dodatnog oružja za nanošenje toliko ozbiljne štete da će Poljaci i Litavci izgubiti svaku želju za ratovanjem s nama', kazao je Lukašenko.

14:25 Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u nedjelju Kijev da nije "zgrabio mogućnost" za pregovore u Minsku, Kijevu neprihvatljivoj lokaciji jer je Bjelorusija saveznik Rusiji u invaziji na Ukrajinu, a kao posrednici se spominju Izrael te bivša njemačka kancelarka. >>> Cijeli članak <<<

14:23 Ukrajinske snage odbile su u nedjelju ruski napad na Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad, gdje u ujutro bilo uličnih borbi. Harkiv je potpuno pod našom kontrolom, objavio je njegov guverner Oleg Sinogubov. Doda je da se "grad čisti od neprijatelja". >>> Cijeli članak <<<

14:16 Papa Franjo poručio je u nedjelju onima "koji vjeruju u dijaboličnu i perverznu logiku oružja" da Bog nije na njihovoj strani i zatražio otvaranje humanitarnih koridora za izbjeglice iz Ukrajine. Papa je u obraćanju hodočasnicima na Trgu svetog Petra, među kojima je bilo mnogih s ukrajinskim zastavama, rekao da mu je srce slomljeno. >>> Cijeli članak <<<

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

14:04 Ukrajina je u nedjelju pokrenula internetsku stranicu o poginulim ruskim vojnicima kako bi njihove obitelji mogle saznati njihovu sudbinu. Na stranici 200rf.com mogu se pronađi fotografije i vojni dokumenti ruskih vojnika s koje se pretpostavlja da su poginuli od pokretanja ruske invazije prije četiri dana. >>> Cijeli članak <<<

14:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij traži da se mirovni pregovori održe u Genevi u ponedjeljak, 28. veljače, u okviru sastanka UN-ovog Vijeća za ljudska prava.

13:55 Približno 368.000 ljudi izbjeglo je od početka ruske invazije na Ukrajinu i njihov broj "nastavlja rasti", objavilo je u nedjelju UN-ovo visoko povjereništvo za izbjeglice. Samo u Poljsku od četvrtka je stiglo oko 156.000 ljudi. >>> Cijeli članak <<<

Ukrajinski vojnici odmaraju se na položaju u blizini Kijeva Izvor: EPA / Autor: ALISA YAKUBOVYCH

13:41 Izrael je poslao 100 tona humanitarne pomoći Ukrajini, uključujući komplete za pročišćavanje vode, medicinsku opremu i šatore. Upitan je li relativno tiha osuda Rusije imala za cilj da ostane otvorena opcija Izraela kao posrednika, visoki dužnosnik ministarstva vanjskih poslova Gary Koren odgovorio je potvrdno. >>> Cijeli članak <<<

13:34 Njemački kancelar u nedjelju je upozorio na spremnost da se brani "posljednji četvorni metar svake članice NATO-a", govoreći u Bundestagu o koracima koje njemačka vlada poduzima kao reakciju na ruski napad na Ukrajinu. On je najavio i daljnji ubrzani razvoj naoružanja unutar Europe i pojačanu suradnju s Francuskom. >>> Cijeli članak <<<

Scholz u Bundestagu Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

13:22 U Vladi su u tijeku radni sastanci oko daljnjih aktivnosti Vlade vezano uz pomoć Ukrajini, a premijer Andrej Plenković održat u 16 sati konferenciju za medije u Banskim dvorima, doznaje se u Vladi RH.

13:16 Bivši ukrajinski ministar obrane, Andriy Zagorodnyuk, rekao je da bi Bjelorusija uskoro mogla objaviti rat Ukrajini, prenosi britanski Guardian.

13:01 Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u nedjelju da će šefovima diplomacija EU-a predložiti europsku financijsku pomoć Ukrajini za kupovinu oružja i goriva. Izvanredni virtualni sastanak zakazan je za nedjelju navečer. >>> Cijeli članak <<<

Harkiv Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

12:52 Ruski vojni napad na Ukrajinu "mogao bi biti početak kraja" predsjednika Vladimira Putina, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Lizz Truss. >>> Cijeli članak <<<

12:31 Najveći domaći prijevoznici, Arriva i Čazmatrans, kao i drugi okupljeni u Udrugu hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika (UHAJLP), spremni dio svoje vozne flote staviti na raspolaganje za prijevoz izbjeglica iz Ukrajine. >>> Cijeli članak <<<

12:20 Dio novog paketa sankcija Rusiji o kojem će EU razgovarati u nedjelju mogla bi biti i zabrana letova ruskih zrakoplova na razini EU, rekao je europski dužnosnik, dok se duljem popisu europskih zemalja koje su to već pojedinačno učinile pridružila i Belgija. >>> Cijeli članak <<<

  • +26
Kijev, Ukrajina Izvor: Profimedia/AFP / Autor: Sergei SUPINSKY

12:15 Londonski filharmonijski orkestar prije početka najavljenog koncerta odsvirao je ukrajinsku himnu. Umjetnička direktorica orkestra uvodno je poručila: 'Pozdrav svima, ja sam Elena Dubinets, umjetnička direktorica Londonske filharmonije. Ja sam Ruskinja, a moj suprug je Ukrajinac. Prokofjev je bio iz Ukrajine, a Rahmanjinov iz Kijeva, a večeras ćemo nastup početi ukrajinskom himnom'. >>> Cijeli članak i VIDEO <<<

12:05 Ukrajina je tužila Rusiju Međunarodnom sudu pravde u Haagu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij. >>> Cijeli članak <<<

12:01 Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Malyar tvrdi da su Rusi izgubili oko 4300 boraca, 146 tenkova, 27 zrakoplova, 26 helipotera. Ugledni britanski Economist još u petak je izvijestio da je Ukrajina u 24 sata nanijela Rusiji više štete i žrtava nego što su Rusi imali u osam godina djelovanja u Siriji.

  • +8
Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: DELIL SOULEIMAN / AFP / Profimedia

11:49 Predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je zahvalio ruskim specijalnim snagama izdvojivši one koji su herojski ispunili svoju vojnu dužnost" u Ukrajini, u televizijskom obraćanju povodom Dana ruskih specijalnih snaga, koji se obilježava 27. veljače od 2015. godine.

11:45 Zapovjednik ukrajinske vojske, general Valerij Žaluznij, objavio je video snimku konvoja pogođenog iz zraka - prema njegovim navodima, to su ruska vozila uništena putem Bayraktara, turskog drona s instaliranim protutenkovskim raketnim sustavom.

11:33 Međunarodna džudo federacija (IJF) u nedjelju je objavila 'suspenziju' statusa počasnog predsjednika i ambasadora Vladimiru Putinu, kao reakciju na rusku invaziju Ukrajine. >>> Cijeli članak <<<

11:13 Poslovni svijet počeo se okretati od Rusije i prije uvođenja sankcija zbog invazije na Ukrajinu, a od njezina početka robni tijekovi i lanci neumoljivo pucaju što je težak udarac za rusku ekonomiju, donosi u nedjelju ruski nezavisni dnevnik Novaja Gazeta. >>> Cijeli članak <<<

10:42 Finska i Rumunjska zatvaraju svoj zračni prostor za ruske zrakoplove zbog invazije Rusije na Ukrajinu. Isto je ranije učinilo nekoliko zemalja EU-a, uključujući Poljsku, Češku, Bugarsku i Sloveniju. Iduća bi mogla biti Njemačka.

10:34 Najmanje je 64 civila poginulo, a više od 160.000 napustilo je svoje domove nakon što su ruske snage upale u Ukrajinu ovaj tjedan, objavila je humanitarna agencija UN-a.

"Do 26. veljače u 5 ujutro (UN-ov ured za ljudska prava) OHCHR izvijestio je o najmanje 240 civilnih žrtava, uključujući najmanje 64 poginulih", navodi UN-ov ured za koordinaciju humanitarnih poslova OCHA u svojem izvješću. Dodaje se da će stvarne brojke vjerojatno biti "znatno veće".

10:34 Njemački kancelar Olaf Scholz obratit će se u nedjelju na posebnoj sjednici parlamenta kako bi objasnio odluku o promjeni dugogodišnje politike vezane uz izvoz oružja, odnosno odluke o direktnim isporukama oružja Ukrajini. >>> Cijeli članak <<<

10:12 Rusija je u nedjelju objavila da su njezine snage zarobile 471 ukrajinskog vojnika u borbama u Ukrajini koje su počele u četvrtak ujutro kada je Moskva krenula u invaziju susjedne zemlje. >>> Cijeli članak <<<

10:00 Za sve države članice NATO-a i Europske unije dileme nema - ruski predsjednik Vladimir Putin izvršio je brutalnu agresiju na Ukrajinu. Jedna suverena država, tvrde, napala je drugu bez ikakva opravdanog razloga. Može li to biti dovoljno da se protiv Rusije ili njenog lidera Vladimira Putina jednoga dana vodi proces na nekom od međunarodnih sudova? >>> Cijeli članak <<<

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

9:32 Zelenskij je pozvao strane dragovoljce u Ukrajinu koja, kako je rekao, formira legiju stranaca za dragovoljce iz inozemstva. >>> Cijeli članak <<<

9:09 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij dematirao je ruske navode o pregovorima. Glasnogovornik Kremljina Dmitrij Peskov ranije je izjavio da je ruska delegacija stigla u Bjelorusiju na pregovore i da 'čeka Ukrajince'.

U jutrošnjem obraćanju Zelenskij je rekao da ostaje otvoren za mogućnost pregovora na drugim lokacijama, tamo gdje ne demonstriraju agresiju prema Ukrajini. Pojasnio je da bi razgovori u Minsku bili mogući da Rusija nije napala Ukrajinu s bjeloruskog teritorija.

  • +63
Prve izbjeglice iz Ukrajine već stigle u Hrvatsku, u Motel Plitvice na zagrebačkoj obilaznici Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

9:00 Ukrajinska tvrtka zadužena za održavanje cesta rekla je da uklanja sve prometne znakove koji bi mogli koristiti ruskim snagama da se snađu širom zemlje.

"Neprijatelj ima slabe komunikacije i ne može se snalaziti na terenu", napisala je tvrtka Ukravtodor na Facebooku u petak navečer. "Pomozite nam da stignu ravno u pakao", napisali su.

Objavili su uređenu fotografiju standardnog znaka sa smjerovima prema obližnjim gradovima, umjesto kojih su sada poruke koje u prijevodu glase: "Odj...ite", "Odj...ite opet" i "Odj...ite nazad u Rusiju".

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

8:44 Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se jutros javnosti, prvi put od petka. O ruskoj invaziji na Ukrajinu govorio je kao o 'specijalnoj operaciji pružanja pomoći narodnim republikama Donbasa' te je pozdravio 'herojstvo' ruskih snaga u Ukrajini.

8:33 Elon Musk je u objavi na Twitteru u subotu napisao, reagirajući na poziv ukrajinskog dužnosnika, da je njegova grupacija SpaceX aktivirala internetsku uslugu Starlink u Ukrajini i da njegova kompanija šalje opremu u tu zemlju. >>> Cijeli članak <<<

8:21 Bivši američki predsjednik Donald Trump osudio je rusku invaziju na Ukrajinu i rekao da se moli za Ukrajince, mijenjajući ton od onoga kad je hvalio ruskog predsjednika ranije ovog tjedna.

Trumpove primjedbe na konzervativnom skupu CPAC na Floridi izrečene su nekoliko sati nakon što su SAD i saveznici objavili sveobuhvatne nove sankcije koje će izbaciti neke ruske banke iz glavnog globalnog platnog sustava i ograničiti sposobnost ruske središnje banke da podrži rublju.

  • +4
Lviv, zapadna Ukrajina Izvor: EPA / Autor: MYKOLA TYS

7:52 Ruska vojska ušla je u Harkiv, grad na sjeveroistoku Ukrajine s milijun i pol stanovnika.

"Laka vozila ruskog neprijatelja upala su u Harkiv, uključujući gradsko središte. Ukrajinske oružane snage uništavaju neprijatelja. Pozivamo civile da ne izlaze", rekao je regionalni guverner Oleg Sinegubov. >>> Cijeli članak <<<

7:03 U Kijevu je oko 8 sati po lokalnom vremenu oglašena zračna uzbuna, javlja Reuters.

6:48 Sjedinjene Države su "pravi uzrok ukrajinske krize", objavila je Sjeverna Koreja u prvoj službenoj reakciji nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Washington je vodio politiku "vojne nadmoći zanemarivši legitiman zahtjev Rusije za svoju sigurnost", ističe se u poruci koja je u subotu objavljena na mrežnoj stranici sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova a potpisao ju je Ri Ji-song iz Istraživačkog instituta za međunarodnu politiku. "Pravi uzrok ukrajinske krize je i u autoritarnosti i u samovolji SAD-a", dodaje se u poruci.

5:06 Ruske rakete su pale na ukrajinski grad Vasilkiv jugozapadno od glavnoga grada Kijiva, zapalivši pritom naftni terminal, rekla je gradonačelnica na snimci objavljenoj na internetu.

"Neprijatelj želi uništiti sve uokolo", rekla je gradonačelnica Natalija Balasinovič.

Na fotografijama i videosnimkama objavljenim na internetu vidi se golem plamen koji osvjetljava noćno nebo.

4:09 Kubanska vlada, tradicionalni saveznik Rusije, zauzela se u subotu za "ozbiljno, konstruktivno i realno" diplomatsko rješenje sukoba u Ukrajini, kritizirajući usput rezoluciju predstavljenu u petak u UN-ovu Vijeću sigurnosti.

Ovaj tekst objavljen na mrežnoj stranici kubanskog ministarstva vanjskih poslova kritizira i nacrt rezolucije u kojoj se osuđuje ruska "agresija" u Ukrajini, na koju je Moskva uložila veto.

Nacrt koji su predložile Sjedinjene Države, "nije zamišljen kao istinski doprinos traženju rješenja za sadašnju krizu", ocijenila je kubanska vlada. Riječ je "naprotiv, o neuravnoteženom tekstu koji ne vodi računa o legitimnoj zabrinutosti svih strana" i "koji ne priznaje odgovornost onih koji su poticali i vodili agresivne akcije što su ubrzale eskalaciju ovog sukoba", dodaje se u tekstu.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

2:59 Rusija koja je netom objavila da širi svoju ofenzivu na Ukrajinu, čini se "sve nezadovoljnija" zbog snažnog otpora ukrajinske vojske, ocijenio je Pentagon koji se sprema poslati ukrajinskoj vojsci dodatne količine oružja.

"Ocjenjujemo da je više od 50 posto snaga koje je (ruski predsjednik Vladimir) Putin pripremio protiv Ukrajine (...) operativno" u toj zemlji, rekao je u subotu visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane koji je htio ostati anoniman.

Izjavu je dao nekoliko minuta prije objave ruskog ministarstva obrane po kojoj su "sve postrojbe primile naredbu da prošire ofenzivu u svim smjerovima".