rat, glad, katastrofe...

Neviđene nedaće: Unatoč rekordnim donacijama, UN-u nedostaje novca za humanitarnu pomoć

16.09.2022 u 18:16

Bionic
Reading

Unatoč rekordnim vladinim donacijama ove godine, Ujedinjenim narodima nedostaju rekordnih 32 milijarde dolara humanitarne pomoći koja su im potrebna do kraja godine

Te 32 milijarde dolara potrebne su UN-ovim agencijama da se suoče s rastućim globalnim potrebama do kraja prosinca, izvijestio je u petak u Ženevi Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Ukupno 17,6 milijardi primljeno je ove godine, više nego ikad ranije, no i deficit je veći nego ikad jer su potrebe za sredstvima narasle na 49,5 milijardi dolara ove godine.

Glad u svijetu, raseljenost, sukobi i utjecaji klimatskih promjena doprinijeli su lošoj situaciji, zbog čega su 204 milijuna najranjivijih osoba na svijetu ostale u potrebi za pomoći.

"Milijuni ljudi pate od neviđenih nedaća u sukobima, sušama, poplavama i drugim humanitarnim hitnim situacijama gdje je razmjer potreba uvelike nadmašio nama dostupne resurse", rekao je šef humanitarne službe UN-a, Martin Griffiths.

Neke države i regije primile su manje od 20 posto potrebne pomoći u hrani, skloništu i medicinskim potrepštinama, rekao je glasnogovornik OCHA-e. Među tim državama su Mjanmar, El Salvador i Mozambik.

  • +8
Brodovi sa žitaricama u Turskoj Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Griffiths je izdvojio 100 milijuna dolara iz Središnjeg fonda za hitne slučajeve (CERF) u petak, da pomogne humanitarnim operacijama koje ne primaju dovoljno sredstava. Time je ukupno ove godine izdvojeno iz fonda 250 milijuna dolara, dosad rekordno.

Novac će biti distribuiran u 11 zemalja, uključujući Jemen, Južni Sudan, Mjanmar, Nigeriju i Bangladeš.