USPJEH SDP-OVKE BORZAN

Neuspjeh HDSSB-a i HDZ-a u Slavoniji

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 29.04.2013 15:58
  • Objavljeno 15.04.2013 u 14:13
Biljana Borzan

Biljana Borzan

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Najzadovoljniji rezultatima izbora za Europski parlament u Osijeku su SDP-ovci, jer jedini iz Slavonije šalju zastupnicu u Bruxelles. Premda u koaliciji s dalmatinskim HDSSD-om i Zelenima Hrvatske, HDSSB je ostao daleko iza SDP-a, kao i HDZ-ova koalicija s HSP-om AS i umirovljeničkim BUZ-om
Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

SDP-ova koalicija je osvojila 30 posto glasova u Osijeku, dok su za drugo mjesto tijesnu utrku vodili koalicija HDSSB-HDSSD-ZELENI HR (21,96 posto) i HDZ-ova koalicija (20,99 posto).

Biljana Borzan, šefica osječkog SDP-a, kazala je da su Osječani na ovim izborima poručili da žele dosljedne zastupnike te ujedno pokazali nezadovoljstvo vladajućim HDSSB-om u gradu i županiji.

'S obzirom na sveukupne rezultate izbora, naravno da ne možemo biti u potpunosti zadovoljni, ali našim lokalnim rezultatom izuzetno smo zadovoljni. Pokazuju se određene promjene u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, kao i to da se ovdje isplate dosljednost i upornost SDP-a', kaže Borzan.

Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

U Europskom parlamentu bit će jedina zastupnica iz Slavonije i Baranje, što će, kaže, obilježiti njen europski mandat. 'Kao jedina Slavonka u Europarlamentu, jednako ću zastupati interese socijaldemokracije i Slavonije i Baranje', ustvrdila je.

Vladimir Šišljagić
, predsjednik HDSSB-a, ocijenio je da je na rezultate najviše utjecao slab odaziv birača i razdvojenost od lokalnih izbora, na kojima očekuje mnogo veću izlaznost. HDSSB se, kaže, pokazao kao najjača regionalna stranka, ali ne smatra da birači ovako slabom podrškom HDSSB-u daju negativnu poruku.

'Ne bih uspoređivao ove različite izbore, jer se pokazalo da ovakav model više odgovara velikim strankama, a i izbori za EU se održavaju prvi put. Sigurno je da će izlaznost na lokalne izbore biti mnogo veća i jedino tada će se vidjeti kakva je podrška HDSSB-u', rekao je Šišljagić.

Jaroslav Pecnik, kandidat laburista na predstojećim lokalnim izborima, također je ustvrdio da ovako organizirani izbori za EU više odgovaraju velikim nego regionalnim strankama, pogotovo HDZ-u, koji ima ustrojenu vojsku glasača.

'Laburisti su prošli točno onako kako smo planirali. Sada nam preostaju snažnije aktivnosti za lokalne izbore na kojima se fokusiramo na gospodarsku situaciju i lokalni razvoj', poručio je Pecnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi