dvije teorije

Neugodna situacija za Ljubljanu nakon odbijanja Pavlihine kandidature za sud EU-a

11.06.2019 u 11:59

Bionic
Reading

Odbijanjem kandidature uglednog slovenskog pravnika Mihe Pavlihe da postane sudac općeg odjela suda Europske unije u Luksemburgu taj je sud doveo u nezgodnu situaciju slovenskog predsjednika Boruta Pahora i sam parlament koji su ga predložili, tim prije što se ne znaju pravi razlozi zašto Pavliha nije prihvaćen, nakon što ga je ispitao odbor u Luksemburgu koji ocjenjuje primjerenost kandidata, navode u utorak slovenski mediji

Kako piše ljubljanski list 'Dnevnik', u vezi s tim pojavile su se dvije teorije: jedna je da njegova kandidatura nije prihvaćena jer po svom stručnom profilu, kao pravnik specijaliziran za pomorsko pravo i pravo osiguranja, ne odgovara potrebama općeg odjela europskog suda koji se bavi drugim predmetima, a druga da ga je 'pokopalo' anonimno pismo u kojemu ga se htjelo kompromitirati, navodno njegovim proteklim izjavama u vezi s arbitražnim sporazumom Slovenija-Hrvatska, pri čemu je navodno pokazao pristranost.

Čini se da potonju tezu podržava i Pavliha koji, navodi list, to vidi kao svojevrsnu 'urotu', pa je izjavio da je on sam kolateralna žrtva, a zapravo da se radi o 'napadu na Sloveniju'.

Saslušanje o tome kako je Pavliha nastupio pred odborom u Luksemburgu nedostupno je javnosti, pa zato nije moguće znati jesu li ga stvarno odbili zbog kritika povezanih s Hrvatskom i arbitražom, piše 'Dnevnik'.

Slovenija na europskom sudu u Luksemburgu ima pravo na dva suca, a dosadašnjem sucu Mirku Preku kojemu istječe mandat krajem kolovoza parlament je odbio odobriti novi mandat, nakon pojave anonimnog pisma koje ga je optužilo za nasilničko ponašanje prema kolegici s kojom je bio u istoj službi, pa ga je trebao naslijediti upravo Pavliha.

Budući da do isteka mandata dosadašnjeg slovenskog suca nije moguće prema predviđenoj proceduri dobiti novoga, nastala je neugodna situacija za predsjednika i parlament, a pozivni natječaj za kandidature potrebno je u cijelosti obnoviti, pišu slovenski mediji.

Pavliha je profesor prava i prodekan na Fakultetu za promet i logistiku, a niz je godina bio uključen i u politiku. Bio je član parlamenta i ministar za promet, a u svojstvu stručnjaka djelovao je i u vladinoj skupini za arbitražu.

Iz nje se povukao 2011. godine, ustvrdivši da arbitražni sporazum postignut s Hrvatskom 2009. godine nije ispunio slovenske potrebe i da ga je potrebno promijeniti, a bio je i u osobnom sporu s tadašnjim premijerom Borutom Pahorom.

Nakon izlaska iz vladinog arbitražnog povjerenstva zahtijevao je da Slovenija arbitražu opozove i iz nje se povuče zbog hrvatskih navodnih jednostranih poteza u Piranskom zaljevu. Po pitanju arbitraže opet se javno angažirao u vrijeme bivše vlade Mire Cerara, inzistirajući da Hrvatska neprimjenom arbitražnog rješenja krši europsko pravo i da ju je potrebno zato tužiti pred sudom EU-a u Luksemburgu.

U Hrvatskoj su javnosti neugodno znale zazvučati i neke Pavlihine ranije izjave da bi i najmanji incident u Piranskom zaljevu nakon što je arbitraža već završena imao velik negativni utjecaj na hrvatski turizam, spominjanje uvjetovanja pristupa Hrvatske Schengenu implementacijom arbitražnog rješenja i neke druge u kojima je pokazivao 'tvrd' stav u odnosu na Hrvatsku.