MIKLENIĆ O UMJETNOJ OPLODNJI:

'Netko ne može biti pjevač, a netko roditelj i s tim se mora pomiriti'

03.06.2012 u 15:47

Bionic
Reading

'Sporedno je što Crkva ima ili nema. Nekretnine u njezinu vlasništvu povijesno su nasljeđe i to ne znači da biskupi i svećenici ne žive po napucima Isusa Krista', ustvrdio je don Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2' na HTV-u

Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića zbog čega su Crkvi potrebne luksuzne zgrade poput sjedišta Hrvatske biskupske konferencije ili Vojnog ordinarija u Zagrebu, Miklenić je odgovorio da na njima ni jedan crkveni čovjek nije profitirao ni lipu.

'Zgrada Biskupske konferencije je veliki dar Hrvatskoj. Za njezinu gradnju novac je došao izvana. S izgradnjom Vojnog ordinarija Crkva nije imala ništa, već je sve vodila država', rekao je Miklenić.

Objasnio je da je Isus dao samo 'prvi impuls', dok Crkvu vodi Duh Sveti, a biskupima i svećenicima je potreban krov nad glavom, pokušavajući na taj način odgovoriti na Stankovićevo 'podbadanje' kako bi Crkva u svojoj kritici prema državi i pozivima na štednju bila vjerodostojnija kad bi njezin kler skromnije živio.

Prvi čovjek Glasa Koncila osvrnuo se i na novi Zakon o umjetnoj oplodnji. Smatra da on štiti grupe koje na tome žele zaraditi.

'Dijete treba biti Božji dar, a ne plod inženjeringa. Neplodnost često nije stvar fizioloških problema, već je često uzrokuje način života, stres, pa i prevelika želja da se ima dijete', kazao je Miklenić, dodavši da bi se oni koji ne mogu imati djecu trebali s tim pomiriti jer 'kao što ne može svatko biti pjevač ili nogometaš, tako netko ne može biti roditelj'

Homoseksualizam je, prema njegovu mišljenju, 'moralno loš', ali za Crkvu su svi ljudi Božja stvorenja.

'To je stvar osobne intime. Ako to netko želi reklamirati, onda on želi nešto drugo i to nije dobro. Ali i to mu se mora dopustiti', poručuje Miklenić.

Za njega skorašnji gay pride u Splitu ima političku konotaciju i zbog toga se, kaže, treba i drugoj strani dopustiti da iznese svoje političke stavove, ali bez fizičkog i verbalnog nasilja.

Iako je Miklenić jako kritičan prema političkim strankama, zamjera im nedostatak demokratičnosti (izbor novog vodstva u HDZ-u naziva 'inženjeringom') tvrdi da u Crkvi demokracije nikad neće biti.

'To je kao da miješate jabuke i kruške. Crkva je od Isusa postavljena kao hijerarhijska organizacija iako su u njoj održani prvi pravi demokratski izbori u povijesti. Ali vi nikad nećete vidjeti da neki biskup, kao što je slučaj u totalitarizmu, donosi odluke koje će ići protiv malog čovjeka', uvjeren je Miklenić.

Kao što u Katoličkoj crkvi nikad neće biti demokracije, ističe, tako nikada neće biti ni žena svećenika jer 'da je to htio, Isus bi tako i postavio'. Ipak, smatra on, žene izvrsno izvršavaju svoju ulogu najboljih prenositeljica vjere.

Glavni urednik Glasa Koncila iznio je i svoja razmišljanja o Srbima, navijačkim ekscesima, Franji Tuđmanu i Titu. Ističe da sa svojim istočnim susjedima moramo biti dobri jer i oni imaju iste muke, ali kad je riječ o politici, moramo biti oprezni. Uvjeren je da se oni još uvijek nisu oslobodili svojih mitova, što se vidi, kaže, među njihovim navijačima kada vrijeđaju Hrvate.

Nacionalistički ekscesi naših navijača su drugačiji jer su, ističe, inscenirani od manjine koja želi prikazati Hrvatsku kao nazadnu i ustašku zemlju

Tito je za njega ruski agent koji je provodio staljinističke čistke, ali ističe da je on bio državotvoran za Jugoslaviju kao i Tuđman za Hrvatsku.

'Tuđmanu je Hrvatska bila strašno važna. Problem je s vlastima nakon njega, i u HDZ-u i SDP-u, što ne vole tako svoju zemlju kao što je Tuđman volio Hrvatsku, a Tito Jugoslaviju', rekao je Miklenić.