IRAN

Netanyahu: sila je Izraelu jedino jamstvo mira

05.02.2012 u 16:10

Bionic
Reading

Sila je Izraelu jedino jamstvo mira i jedina obrana, rekao je u nedjelju izraelski premijer Benjamin Netanyahu komentirajući pozive službenog Teherana na rušenje Izraela te krvave događaje u regiji

‘Zadnjih smo dana čuli komentare Irana o rušenju Izraela, vidjeli smo da sirijska vojska čini pokolj nad vlastitim narodom te svjedočili drugim krvavim izgredima u regiji’, rekao je premijer otvarajući sjednicu vlade.

Netanyahu je aludirao na izjavu iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija koji je u petak Izrael nazvao ‘zloćudnim tumorom što treba uz Božju pomoć biti uklonjen’. Komentirao je i pokolj 230 prosvjednika u sirijskome gradu Homsu koje su ubili vojnici sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

‘U takvoj regiji, jedino sila omogućuje da sigurnost i mir prežive’, rekao je premijer te zaključio da Izrael ‘mora nastaviti razvijati vojne, gospodarske i socijalne sposobnosti koje su Izraelu jedino jamstvo mira i jedina obrana’.

Izraelski dužnosnici često spominju mogući preventivni vojni napad na iranska nuklearna postrojenja za koja sumnjaju da prikrivaju razvoj nuklearnog oružja pod krinkom civilnog programa, a što Iran niječe.