trzavice

Netanyahu Putinu izrazio zabrinutost zbog 'iranske prijetnje'

27.02.2019 u 19:08

Bionic
Reading

Iran je najveća prijetnja stabilnosti i sigurnosti u regiji, upozorio je u srijedu u Moskvi izraelski premijer Benjamin Netanyahu ruskog predsjednika s kojim je došao dogovoriti koordiniranje kako bi vojske tih dviju zemalja izbjegle trzavice u operacijama u Siriji

Iran, libanonski šijitski pokret Hezbollah i Rusija saveznici su režima sirijskog predsjedika Bashara al-Assada.

"Najveća prijetnja stabilnosti i sigurnosti regije je Iran i učinit ćemo sve da tu prijetnju uklonimo", izjavio je Netanyahu na početku sastanka u Kremlju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da je "vrlo važno razgovarati o pitanjima sigurnosti u regiji".

Netanyhau ponavlja da neće dopustiti Iranu, velikom neprijatelju Izraela, da se posluži Sirijom kao mostobranom.

Prije polaska za Rusiju, Netanyahu je najavio da s Putinom želi razgovarati o "načinima na koji onemogućiti Iranu da se ukopa u Siriji, državi koja otvoreno govori da je njezin cilj uništiti" Izrael.

Netanyahu je najavio da će ozbiljno razgovarati" kako bi osigurao "slobodne ruke" za izraelsku akciju u Siriji protiv Irana i libanonskog pokreta Hezbollaha, a da pritom izbjegne trzavice s ruskim snagama.

Izrael je dugo vremena diskretno djelovao u Siriji, no u siječnju je Netanyahu rekao da je izraelsko zrakoplovstvo tuklo "stotine" iranskih i Hezbollahovih meta u Siriji.

Sastanak u Moskvi prvi je sastanak u četiri oka između Netanyahu i Putina od 17. rujna 2017., otkako je sirijska obrana pogreškom srušila ruski avion dok je Izrael izvodio zračnu operaciju.

Tada je pogibija 15 ruskih vojnika izazvala velike napetosti između Rusije i Izraela i dovela u pitanje nastavak operacija koje Izrael izvodi u Siriji. "Naravno razgovarat ćemo podrobno s predsjednikom Putinom o tome kako uskladiti rusku vojsku i izraelske snage da djeluju koordinirano i da izbjegnemo trzavice i sukobe", rekao je Netanyahu.

"To je glavni cilj mog puta u Moskvu", rekao je Netanyahu.