NOVA KRIZA NA POMOLU

Netanyahu nastavlja s reformom pravosuđa unatoč masovnim prosvjedima

18.06.2023 u 16:06

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu namjerava nastaviti s kontroverznom reorganizacijom pravosuđa unatoč tomu što već mjesecima u Izraelu traju veliki ulični prosvjedi

Netanyahu je u nedjelju na sastanku vlade u Jeruzalemu optužio oporbu da odugovlači s pregovorima u kojima kao posrednik sudjeluje predsjednik Isaac Herzog. Rekao je da istaknuti oporbeni političari Yair Lapid i Benny Gantz nikad nisu kanili pronaći zajednički jezik s vladom.

"Zato ćemo se okupiti ovaj tjedan i poduzeti praktične korake", rekao je Netanyahu. To će biti učinjeno u skladu s "mandatom koji smo dobili, a odnosi se na promjene u pravosuđu", rekao je govoreći o prošlogodišnjoj izbornoj pobjedi.

Čelnik oporbe Lapid upozorio je da će Netanyahuova odluka "zadati smrtni udarac gospodarstvu, ugroziti sigurnost i dovesti do velikih razmirica među Izraelcima".

Netanyahu je u ožujku rekao da će odgoditi plan reforme pravosuđa za nekoliko tjedana zbog prosvjeda i sve češćih radničkih štrajkova. U mjesecima koji su uslijedili pregovori između vlade i oporbe nisu rezultirali kompromisnim sporazumom.

Oporbeni zastupnici u srijedu su poručili da će pregovore nastaviti tek kad se završi sa sastavljanjem tijela koje imenuje suce - Povjerenstva za izbor sudaca.

  • +3
Prosvjedi u Izraelu Izvor: Profimedia / Autor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Imenovanje sudaca u središtu je reforme koju forsira desničarska i vjerski konzervativna vlada. Netanyahuova koalicija nastoji namjerno oslabiti ovlasti Vrhovnog suda, optužujući ga za pretjerano miješanje u politiku. Među ostalim, vlada bi dobila veće ovlasti kada je posrijedi imenovanje sudaca, a parlament bi mogao poništiti odluke Vrhovnog suda jednostavnom većinom.

Kritičari taj potez vide kao opasnost za izraelsku demokraciju i upozoravaju na moguću nacionalnu krizu.

U subotu navečer deseci tisuća građana prosvjedovali su protiv najavljenih planova već 24. tjedan zaredom.