abas u pekingu

Xi: Kina je spremna pomoći Palestini u mirovnim pregovorima s Izraelom

14.06.2023 u 16:52

Bionic
Reading

Kina je spremna pomoći Palestincima da ostvare unutarnje pomirenje te po pitanju promoviranja mirovnih pregovora s Izraelom, kazao je kineski predsjednik Xi Jinping svom palestinskom kolegi Mahmudu Abasu u srijedu u Pekingu

"Fundamentalno rješenje palestinskog pitanja leži u uspostavi neovisne palestinske države temeljem granica iz 1967. s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom", kazao je Xi prema kineskim državnim medijima.

Palestinci traže državu koja bi obuhvaćala Zapadnu Obalu, Gazu i Istočni Jeruzalem koje je Izrael okupirao u ratu 1967.

Izraelski vojnici i naseljenici povukli su se iz Gaze 2005., ali nastavljaju širiti svoja naselja na Zapadnoj obali, dok Izrael smatra Jeruzalem vječnom, nedjeljivom prijestolnicom. Mirovni pregovori uz posredovanje SAD-a propali su 2014., a novi nisu na horizontu.

"Uvijek smo čvrsto podržavali pravedni cilj palestinskog naroda da povrati svoja legitimna nacionalna prava", rekao je Xi Abasu na ceremoniji dobrodošlice u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

Kina povijesno ima dobre odnose s Palestincima, a od Abasova posljednjeg posjeta 2017. stalno ističe svoje sposobnosti posredovanja, iako nije imala što za pokazati u tom pogledu do posredovanja u postizanju iznenađujućeg dogovora između Irana i Saudijske Arabije o obnovi diplomatskih odnosa u ožujku.

Abas trodnevnim posjetom Pekingu želi demonstrirati kinesku podršku palestinskoj državnosti, nakon što prošle godine u New Yorku prigodom Opće skupštine UN-a nije uspio dogovoriti sastanak s američkim dužnosnicima. Xi je ponovio kinesku potporu Palestinskoj samoupravi da postane punopravna članica Ujedinjenih naroda, dodavši da će se Peking nastaviti zalagati za Palestinu na multilateralnim forumima, izvijestili su državni mediji.

Washington se protivi punopravnom članstvu Palestine u UN-u bez mirovnog sporazuma s Izraelom. Zeleno svjetlo SAD-a potrebno je jer SAD ima pravo veta kao član Vijeća sigurnosti.

Unutarnje podjele kod Palestinaca predstavljaju dodatnu prepreku mirovnim naporima. Islamistički pokret Hamas koji vlada Gazom zakleo se na uništenje Izraela, dok je Abas predsjednik Palestinske samouprave koja ima ograničenu autonomiju na Zapadnoj obali.

Xi je također rekao da bi međunarodna zajednica trebala povećati razvojnu i humanitarnu pomoć Palestincima.

Xi i Abas također su objavili da su se dvije strane dogovorile o uspostavi strateškog partnerstva te da su potpisale niz bilateralnih dokumenata o suradnji. To uključuje pakt o gospodarskoj i tehnološkoj suradnji, dogovor o međusobnom izuzeću od viza za diplomatske putovnice te sporazum o prijateljstvu između Wuhana i Ramale, sjedišta palestinske vlade na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang u utorak je kazao da "kineska mudrost" može doprinijeti rješenju "palestinskog pitanja" na odvojenom sastanku s palestinskim kolegom Rijadom Al-Malikijem.