prekid vatre

Netanyahu: Izrael neće kapitulirati pred obmanjujućim zahtjevima Hamasa

04.03.2024 u 06:22

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno je pozvao Hamas na ustupke prije daljnjih pregovora o novom prekidu vatre i povratku talaca iz Gaze.

“Ulažemo velike napore da uspijemo, ali jedna stvar vam je jasna – nećemo kapitulirati pred lažnim zahtjevima Hamasa”, rekao je desničarski političar u govoru u Tel Avivu u nedjelju navečer, prenosi Dpa.

Izrael u nedjelju nije poslao pregovarački tim na pregovore u Kairu s ciljem postizanja prekida vatre u Gazi i razmjene talaca, dok je izaslanstvo Hamasa bilo u glavnom gradu Egipta.

Izrael, između ostalog, traži popis talaca koje još drži Hamas prije nego što pristane sudjelovati u pregovorima u kojima posreduju SAD, Egipat i Katar.

Netanyahu je rekao da je prerano reći hoće li postojati čvrst okvir za dogovor u sljedećih nekoliko dana.

Izrael također želi utvrditi palestinskih zatvorenika Hamas želi na slobodi za svakog oslobođenog taoca. Prema nedavnim medijskim izvješćima nacrt sporazuma o kojem se raspravljalo posljednjih dana mogao bi omogućiti razmjenu 40 talaca za 400 Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Ali Netanyahu je rekao da još nije dobio zadovoljavajuće odgovore, a odbacio je i "međunarodni pritisak da se rat prekine" prije nego što Izrael postigne sve svoje ciljeve.

Sa ili bez dogovora, "borit ćemo se do potpune pobjede", rekao je Netanyahu.