UNATOČ SVEMU

Netanyahu saziva vladu, želi hitno odobrenje za napad na Rafah

25.02.2024 u 08:41

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi brzo odobrenje vlade za planove za kontroverznu vojnu ofenzivu na južni obalni grad Rafah unatoč pregovorima o prekidu vatre u ratu u Gazi

Sazvat će vladu, možda već u nedjelju, kako bi se odobrio operativni plan, objavio je u subotu navečer na X-u, nekadašnjem Twitteru. Plan će uključivati prisilno uklanjanje civilnog stanovništva.

Napredovanje izraelske vojske prema Rafahu, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, smatra se vrlo problematičnim jer tamo sada živi oko 1,5 milijuna Palestinaca. Većina njih pobjegla je od rata iz drugih dijelova tog obalnog područja. U Rafahu žive u bijednim uvjetima, uglavnom u šatorima ili na ulici. Njihova evakuacija čini se teško izvedivom jer su ostali dijelovi Pojasa Gaze razoreni ili nemaju potrebnu infrastrukturu za smještaj tolikog broja ljudi.

Planirana vojna ofenziva u Rafahu žestoko je kritizirana na međunarodnoj razini - čak i saveznici poput SAD-a pozivaju Izrael na suzdržanost.

Netanyahu se osvrnuo i na pregovore o privremenom prekidu vatre u ratu protiv palestinske militantne skupine Hamas i oslobađanju talaca. U petak je poslao izaslanstvo na neizravne pregovore u Pariz. Napisao je da vlada želi razmotriti sljedeće korake u pregovaračkom procesu. Izraelski predstavnici prethodno su u subotu izjavili da je još dug put do postizanja dogovora.

  • +5
Izraelski napad na Rafu / Rafah Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD

Oko 130 talaca još uvijek drži Hamas, koji je zajedno s drugim ekstremističkim skupinama izvršio napad na jugu Izraela 7. listopada, ubivši 1200 ljudi i, prema izraelskoj vladi, oteo približno 240 i odveo ih u Pojas Gaze.

Izrael je u odmazdu pokrenuo ofenzivu u kojoj su uništeni veliki dijelovi Gaze, raseljena većina stanovništva i ubijeno oko 30.000 ljudi.

Samo će kombinacija vojnog pritiska i čvrstih pregovora dovesti do oslobađanja naših talaca, eliminacije Hamasa i postizanja svih ratnih ciljeva, poručio je Netanyahu.