GENERALI BILI PROTIV

Netanyahu 2010. zapovjedio pripremu napada na Iran

05.11.2012 u 10:07

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Ehud Barak dali su 2010. zapovjed izraelskoj vojsci da pripremi napad na iranska nuklearna postrojenja koje je na kraju povučeno, izvijestila je u nedjelju izraelska televizija.

Prema drugom programu privatne televizije '2', zapovijed nije izvršena zbog protivljenja šefa glavnog stožera iz tog doba generala Gabyja Ashkenazija i šefa Mossada Meira Dagana. Po završetku sastanka 'foruma sedmorice, instance koja okuplja sedam najvažnijih ministara, kojemu su prisustvovali general Ashkenazi i Meir Dagan, Benjamin Netanyahu je zapovjedio da se podigne razina pripremljenosti vojske na 'P plus', šifru koja znači da vojnici moraju biti spremni prijeći u akciju.

No, Meir Dagan se usprotivio toj inicijativi, tvrdi se na televiziji, ističući da odluku o pokretanju rata protiv Irana može donijeti jedino kabinet sigurnosti koji okuplja petnaestak ministara dok je šef glavnog stožera izrazio bojazan da bi podizanje razine uzbune moglo 'stvoriti nove okolnosti na terenu', dodaje '2'.

Barak, kojega je intervjuirala tv postaja, izjavio je da je šef glavnog stožera odgovorio Netanyahuu da vojska nije spremna jer ne raspolaže operacijskim sredstvima za vođenje napada na Iran. Odluka podizanja razine uzbune "nije nužno značila rat", kaže Barak. Na kraju se odustalo od plana o napadu.

Internetska stranica dnevnika Haaretz izvijestila je da je general Ashkenazi, nakon što je otišao s dužnosti, kazao bliskim suradnicima da vojska nije spremna za napad ali da je uvjeren da bi takva opcija predstavljala "stratešku pogrešku". Meir Dagan, nakon što je napustio Mossad, javno je nazvao 'glupom' ideju o napadu na Iran.