SULUDI HOMOFOB

'Nešto mi je prigovorila pa sam ju udario i tako nekoliko puta'

Bionic
Reading

'Bio sam iziritiran, no priznajem da sam djelomično kriv. Nisam ih trebao udariti, zbog toga mi je žao i želio bih se javno ispričati', rekao je danas na suđenju Ivan C. (26), mladi homofob koji je 22. lipnja na zagrebačkoj Trešnjevci pretukao dvije mlade lezbijke. U obrani koji je iznio pred kaznenim sudom u Zagrebu opisao je noć u kojoj je do napada došlo i utvrdio da je zbog uživanja alkohola i narkotika bio neuračuljiv. Nije se sjećao mnogih detalja premlaćivanja djevojaka, a mijenjao je iskaz vezano za udarce kojima je 'počastio' svoje žrtve.

Nasilnik je djevojke počeo uznemiravati još na Glavnom kolodvoru, zatim ih je pratio preko pola grada, ušavši čak i u noćni bus za njima, te ih je uznemiravao koje je na koncu eskaliralo u težak fizički napad.

Napadnuta djevojka iz Hrvatske nije pristupila ročištu jer je u međuvremenu promijenila adresu boravišta u Zagrebu, te nije zaprimila poziv, no zato je dva sata, navodi Queer.hr, iscrpno ispitivan okrivljenik koji je u detalje opisao događaje te noći.

Nezaposlenog pomoćnog autolimara Ivana C., rođenog 1986. godine tereti se za nasilničko ponašanje spram osoba drugačije seksualne orijentacije uz predloženu maksimalnu kaznu od 3 godine bezuvjetnog zatvora – za što se on izjasnio da se osjeća 'djelomično krivim'. Tijekom svjedočenja pojasnio je da se osjeća krivim za nasrtaj na djevojke, te ga je i opisao.

Međutim, tijekom davanja iskaza, sudac Milenko Djaković mu je nekoliko puta postavljao potpitanja obrazlažući da je riječ o odstupanju od njegovog prvog iskaza – u međuvremenu nasilnik tvrdi da je bio pod žestokim utjecajem opijata, iako su čak i napadnute djevojke izjavile nakon napada da im se čak nije činio niti pijanim.

Ispričao je, izvještava Queer.hr, da kod površno poznatih mu osoba proveo večer, gdje je konzumirao, redom navodi: pivu, vino, žestoki alkohol, travu i speed – za ovo potonje napominje kako je to bilo prvi put u životu da je to probao. Krenuvši kući s Jaruna prema Centru, na Glavnom kolodvoru nabasao je na lezbijski par koji se ljubio – što je njemu, kaže, bilo jako neobično.

Zato im je prišao i upitao ih zašto to rade 'pred tolikim ljudima'. Ne zna engleski, ali kada mu je jedna od njih rekla 'fuck off' – shvatio je što mu želi reći. Ipak, unatoč tomu što je u biti krenuo kući, nije nastavio u tom pravcu, nego je ostao na stanici i svako malo promatrao par. Sucu međutim nije uspio objasniti zašto je ostao, samo ih je, kaže htio pitati nešto. Nije uspio definirati što. Poriče da ih je vrijeđao, ali kaže da jest rekao da zna da se istospolne parove u Beogradu napada.

'Da ste u Beogradu, drugačije biste prošle' – navodi da je rekao, a mislio je na prizore koje je vidio s Beograd Pridea, odnosno da zna da istospolne parove tamo tuku. On, kaže, nije takav čovjek, i ne bi to učinio. Unatoč tomu što to kaže, kada djevojkama dolazi noćni bus, on ulazi za njima iako bus vozi u posve suprotnom pravcu od njegovog doma, te uskoro čini upravo ono za što kaže da ne bi učinio – fizički ih napada.


Ne uspio objasniti zašto je djevojke slijedio busom, i sišao na stanici na kojoj su i one sišle – iako kaže, još uvijek osjeća potrebu da ih nešto pita. Kada ga na stanici jedna od njih odguruje od sebe, on ju udara stisnutom šakom u glavu. Kada se djevojke pokušavaju udaljiti, on opet ide za njima, pokušava im se obratiti, jedna od djevojaka mu nešto dobacuje, i on tada napada i drugu djevojku. Udara ju nekoliko puta, prvo jednom, a zatim višekratno: 'Nešto mi je bila prigovorila pa sam ju udario opet, i onda još jednom.'

Sudac ga je upitao je li uistinu to što mu je jedna od njih rekla 'fuck off' dovoljna iritacija da ih napadne, i da što bi bilo da je na ulici susreo 'dva muškarca kako se ljube, ili dva starca – evo zamislite dvojicu poput mene – kako biste reagirali?' – na to je napadač ponovio kako mu je žao što je to učinio, te da inače, napominje, 'uvijek staje na stranu slabijeg spola'. 'Navedene ‘šamarčine’, kako ste ih nazvali vam tu ne govore u prilog' – odvratio mu je na to sudac.

Tužitelj je zaključio kako ne smatra osnovanu obranu smanjenjem uračunljivosti zbog utjecaja opijata i mentalne retardacije, a sudac je najavio iduće ročište koje će se održati 16.11.Odvjetnik koji ga brani po službenoj dužnosti sudu je predočio potvrde da se Ivan C. liječio u psihijatrijskoj bolnici, da mu je utvrđena atrofija mozga i metalna retardacija, pa je zatražio da se provede psihijatrijsko vještačenje. Smatra da je okrivljeni osoba s posebnim potrebama, da treba ustanoviti da li on uopće razumije što je učinio, te da je njegovo stanje u trenutku napada bilo još gore zbog utjecaja alkohola i droga.Od trenutka uhićenja Ivan C. je u pritvoru gotovo tri mjeseca.

Njegov je odvjetnik, navodi Jutarnji list, od suca zatražio da se mladić brani sa slobode, no sudac je to odbio procijenivši da mogućnost ponavljanja djela još uvijek postoji.