novi val epidemije

Nestašica kisika, 350.000 zaraženih u jednom danu, zdravstveni sustav na rubu pucanja. Zbog svega, međunarodna zajednica šalje hitnu pomoć Indiji

25.04.2021 u 20:58

Bionic
Reading

U tijeku su međunarodni napori da se pomogne Indiji koja se suočava s kritičnom nestašicom kisika uslijed zastrašujućeg porasta zaraženih koronavirusom, prenose svjetski mediji

Indiju koja ima 1,3 milijarde stanovnika, zahvatio je novi val epidemije covida-19. U nedjelju je prijavila gotovo 350.000 zaraženih i 2767 umrlih u zadnja 24 sata.

Njezin zdravstveni sustav puca zbog velikog priljeva bolesnika za koje u bolnicama nedostaje postelja, kisika i potrebnih lijekova.

Premijer Narendra Modi pozvao je sve građane na cijepljenje i veliki oprez, rekavši da je Indiju pogodila "oluja" zaraze nakon što je postavila globalni rekord u dnevnim slučajevima infekcije covidom-19.

SAD će odmah poslati sirovine za cjepiva, medicinsku i zaštitnu opremu. Francuska, Velika Britanija i Njemačka također su obećale da će brzo pomoći.

Washington će osigurati sirovine za cjepivo protiv covida-19 te medicinsku i zaštitnu opremu kako bi pomogle Indiji da odgovori na ogroman porast slučajeva zaraze koronavirusom, rekla je u nedjelju glasnogovornica Bijele kuće.

"SAD danonoćno rade na raspoređivanju raspoloživih resursa i zdravstvenih zaliha", rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Emily Horne.

Dodala je i da će SAD poslati sirovine potrebne Indiji za proizvodnju cjepiva Covishield, kao i terapijske lijekove, komplete za brzu dijagnostiku, respiratore i zaštitnu opremu za radnike na prvoj crti obrane.

SAD također istražuju mogućnosti da Indiji omoguće proizvodnju kisika i srodne zalihe.

Britanska vlada je u nedjelju priopćila da će više od 600 komada opreme poslati kao hitnu medicinsku pomoć Indiji.

"Životno važna medicinska oprema, pa tako stotine koncentratora kisika i respiratora upravo su na putu iz Velike Britanije u Indiju", rekao je britanski premijer Boris Johnson kako bi "podupro napore za sprječavanje tragičnog gubitka ljudskih života zbog ovog strašnog virusa".

Koronavirus u Indiji Izvor: EPA / Autor: DIVYAKANT SOLANKI

Nakon razgovora s indijskom vladom, "prva pošiljka opreme otišla je u nedjelju iz Velike Britanije i u New Delhi treba stići u utorak rano ujutro", ističe se u priopćenju.

Ministar zdravstva Matt Hancock pozvao je svjetske vlade da "zajedničkim snagama pobijede ovu strašnu bolest".

Do kraja idućeg tjedna uslijedit će druge pošiljke, dodaje se u priopćenju. Bit će ukupno devet zrakoplovnih pošiljki sa 495 koncentratora kisika i 140 respiratora.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona također je u nedjelju najavio da će u Indiju idućih dana poslati respiratore.

EU je nešto ranije u nedjelju obećao "pomoć" Indiji putem svog Europskog mehanizma civilne zaštite.

I njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da njezina vlada priprema žurnu pomoć, ne navodeći druge pojedinosti.