'VEZANA TRGOVINA'

Nervoza raste: HNS će čekati SDP do kraja veljače

14.02.2017 u 13:34

Bionic
Reading

Hrvatska narodna stranka (HNS) postavila je rok u kojemu se SDP treba izjasniti o strategiji eventualnog zajedničkog izlaska na lokalne izbore: Do kraja veljače očekuju jasan odgovor o podršci Anki Mrak Taritaš u Zagrebu, a zauzvrat bi HNS odustao od kandidiranja svojih ljudi u Splitu i Rijeci

Posebno je zanimljiva situacija u Splitu, u kojemu HNS-ov Srđan Gjurković po nekim istraživanjima kotira bolje od SDP-ove kandidatkinje Aide Batarelo, no u ime višeg cilja spreman je odustati. U Rijeci se pak spekuliralo kandidaturama rektora Sveučilišta Pere Lučina i profesorice ustavnog prava Sanje Barić, no u HNS-u su svjesni da oni ne mogu ugroziti SDP-ovog Vojka Obersnela - ali bi mogli potegnuti do odličnog rezultata za Gradsko vijeće. Situacija u

Zagrebu je poznata: Anka Mrak Taritaš kotira kao najozbiljnija izazivačica Milanu Bandiću, dok je SDP rastrgan internim problemima i nema ozbiljnog kandidata, a čak i predsjedniku stranke Davoru Bernardiću ne pridaju se velike šanse ukoliko ga stranački oponenti prisile na izlazak na izbore.

'Uvijek su nam nametali svoje ljude, a sada se situacija okrenula: u tri velika grada imamo vrlo pristojne kandidate. Dio SDP-a otvoreno nam nudi vezanu trgovinu na način da im u zamjenu za Zagreb pružimo podršku u Rijeci i Splitu i tome smo skloni, ali konačna odluka mora se donijeti u idućih desetak dana. Vrijeme curi', kazao je za tportal izvor iz HNS-a.

SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Splita Aida Batarelo u utorak je organizirala druženje s novinarima i tako označila početak svoje kampanje. Na pitanje tportala kazala je da traju razgovori s HNS-om, ali da je ona koncentrirana na svoj rad na terenu.

'HNS i HSU su naši tradicionalni partneri, ali oni imaju drugačiji način izbora kandidata. U SDP-u imamo puno više slobode, a njihov izbor na kraju ovisi o središnjici stranke', podbola je Batarelo.

Srđan Gjurković iz HNS-a pak za tportal je potvrdio da su još uvijek otvorene obje opcije - samostalnog ili zajedničkog nastupa sa SDP-om. 'Da, još uvijek razgovaramo, ali svejedno smo i u završnoj pripremi za samostalan izlazak na izbore', kazao je Gjurković.