BORIS TADIĆ:

'Neprihvatljive su izjave i Jadranke Kosor i Vuka Jeremića'

29.08.2011 u 14:51

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić smatra da su odnosi Srbije i Hrvatske prevažni i od najvećeg značaja za stabilnost jugoistočne Europe da bi se smjeli neodmjerenim izjavama dovoditi u pitanje

Tadić je, komentirajući novinarima najnovije zahlađenje odnosa između Beograda i Zagreba, ocijenio da su 'određeni stavovi i izjave koje su iznijeli hrvatska premijerka Jadranka Kosor i šef srpske diplomacije Vuk Jeremić - apsolutno neprihvatljivi'.

Naglasio je da je sa šefom hrvatske države Ivom Josipovićem učinio veliki napor da se odnosi dvije države podignu na najviši nivo i da se tako mora i nastaviti.

'Moramo se vratiti dijalogu, moramo rješavati konkretne probleme i graditi najbliže moguće prijateljstvo između srpskog i hrvatskog naroda, između Srbije i Hrvatske', poručio je Tadić, a prenosi B92.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u prilikom posjeta Prištini, gdje je boravila s velikim brojem hrvatskih gospodarstvenika zainteresiranih za poslovanje na kosovskom tržištu, da se prijateljstvo albanskog i hrvatskog naroda temelji na zajedničkoj borbi protiv velikosrpskih ambicija.

Jeremić je uzvratio je dan, dva kasnije opaskom da 'kome je Kosor prijatelj - ne trebaju mu neprijatelji'.

Na političku izjavu predsjednika Srbije da on nikada sebi ne bi dozvolio veličanje i pozdravljanje optužene za ratne zločine, kao što povremeno čine hrvatski dužnosnici, Kosor je reagirala tvrdnjom da je Tadić prošle godine tražio zabranu obilježavanja Oluje.