VUK JEREMIĆ

'Kome je Kosor prijatelj tome ne trebaju neprijatelji!'

25.08.2011 u 19:02

Bionic
Reading

Nakon izjave premijerke Jadranke Kosor da je Hrvatska najbolji prijatelj Kosova, oglasio se srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić. 'Kome je hrvatska premijerka Jadranka Kosor prijatelj, tome ne trebaju neprijatelji', izjavio je Jeremić odgovarajući na pitanje vezano za jučerašnji posjet Jadranke Kosor Prištini, javlja Tanjug

Jeremića je naljutila premijerkina izjavila da 'Kosovo u Hrvatskoj može pronaći najboljeg prijatelja u istočnoj Europi'. Poruke koje je pak njemačka premijerka Angela Merkel uputila prilikom posjeta Beogradu ocijenio je bitnim naglasivši da će one imati strateške posljedice po zapadni Balkan.

Jeremić se u Banja Luci sastao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Cilj posjeta je taj da na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a koja će se održati idući tjedan, BiH podrži Srbiju u zahtjevu da se, kako kaže Jeremić, osudi jednostrana uporaba sile na Kosovu. Jeremić je naglasio da će na toj sjednici, na kojoj će se razgovarati o stanju na Kosovu, biti prisutna i Srbija.

'Ono što se u srpnju dogodilo na Kosovu sasvim je sigurno prouzrokovano činjenicom da je netko odlučio poslati specijalne jedinice na sjever Kosova. Sve što se dogodilo nakon toga posljedica je te odluke i ona mora biti osuđena', rekao je Jeremić.

Ako ta odluka ne bude osuđena, dodaje Jeremić, to će se ponoviti, a mi sebi ne možemo dozvoliti ponavljanje bilo kakve nestabilnosti i narušavanja sigurnosti na bilo kom dijelu Kosova i Metohije.

'Stojimo apsolutno na zaštiti srpskih državnih i srpskih nacionalnih interesa na Kosovu, što god to značilo', izjavio je tijekom susreta s Jeremićem predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je izrazio nezadovoljstvo stavovima koje je iznijela Angela Merkel vezano za poziciju Srbije u odnosu na Kosovo.

'Mislimo da to ne doprinosi dodatnom razumijevanju i da je na fonu daljeg poniženja Srba i srpske države na ovom pitanju. Mislim da bi bilo racionalno i za očekivati da moćne države uvaže interese Srbije i da se u tom pogledu osigura dijalog, a ne da se postave dodatni uvjeti za ulazak Srbije u EU', rekao je Dodik.