PREMIJERKA U 'MIROVNOJ MISIJI'

Kosor bi mirila Prištinu i Beograd

24.08.2011 u 14:47

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u srijedu je nakon razgovora s kosovskim kolegom Hashimom Thacijem u Prištini kazala da Hrvatska podupire sve što je u Beogradu rekla njemačka kancelarka Angela Merkel i da spremna je pomoći uspostavi dijaloga Beograda i Prištine

'Podupiremo sve što je u Beogradu rekla njemačka kancelarka Angela Merkel i Hrvatska kao lider u regiji je spremna pomoći da se uspostavi dijalog Beograda i Prištine', rekla je hrvatska premijerka koja boravi u jednodnevnom služenom posjetu Kosovu. 'Podupiremo teritorijalnu cjelovitost Kosova, s time da svaki građanin ima jednaka prava', istaknula je Kosor.

'U Hrvatskoj možete imati najvećeg prijatelja u jugoistočnoj Europi i na to možete uvijek računati', kazala je Kosor istaknuvši da su dvije zemlje učvrstile prijateljstvo i u 'borbi protiv tiranina Slobodana Miloševića i velikosrpskih aspiracija'.

'Pokazali smo odlučnost u tome. Zato pozdravljamo sva vaša nastojanja za izgradnju stabilnog sustava i uspostavu mira', rekla je Kosor i poručila kosovskom vodstvu da će Hrvatska snažno poduprijeti europski put Kosova: 'Nismo se nametali, ali kao lideri možemo pomoći u izgradnji mostova suradnje.'

Kosovski premijer Hashim Thaci pozdravio je lidersku ulogu Hrvatske u regiji. 'Mi smo neovisna država i kontrolirati ćemo cijeli teritorij. Ilegalne strukture bit će raspršene i suočit će se s pravdom. Tu neće biti tolerancije. U stanju smo spremnosti', istaknuo je Thaci.

Kosor i Thaci konstatirali su da su bilateralni odnosi Kosova i Hrvatske izuzetno dobri. Kosovski premijer kazao je da je Hrvatska prijateljska zemlja i saveznica Kosova. Thaci je pozvao hrvatske investitore da ulažu na Kosovu i da su vrata svima otvorena. 'Iskustva Hrvatske na putu prema EU-u za nas će biti dragocjena', kazao je kosovski premijer.

Premijerka Kosor izrazila je zadovoljstvo što je u Prištine doputovalo više od sedamdeset gospodarstvenika koji predstavljaju 45 hrvatskih poduzeća. Oni sudjeluju na gospodarskom forumu u Prištini, a očekivanja su da će sklopiti brojne poslove. 'Nismo propustili vlak za investiranje na Kosovu, već smo danas postavili vagone i lokomotivu, koja će vući novi vlak', kazala je premijerka.