ADIO PAMETI

'Nepokoreni grad' i 'Farma' jednako kvare mladež!?

28.05.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Agencija za elektroničke medije izrekla je opomenu HTV-u i Novoj TV zbog kršenja Pravilnika o načinu postupanja nakladnika televizijske djelatnosti radi zaštite maloljetnika. Prema Agenciji, serija o zagrebačkim ilegalcima 'Nepokoreni grad' stavljena je u istu razinu s 'Farmom'

Pojedine epizode 'Nepokorenog grada', kaže se u obrazloženju, sadrže prizore pretjeranog nasilja, seksa, vulgarnih izraza, prizora zlouporabe opijata i drugih scena koje mogu ozbiljno ugroziti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika.

Od HRT-a se stoga traži da pomakne seriju u kasniji termin te je propisno označi.

Što je to zasmetalo članove Agencije u seriji koja se prije više od dvadeset godina bez ikakvih ograničenja prikazivala na malim ekranima, u obrazloženju se ne navodi.

No Eduard Galić, jedan od redatelja serije (inače i autor serije 'Heroji Vukovara'), nije iznenađen ovom odlukom. Komentira da u njoj možda i ima scena koje su okrutne, ali takav je bio život i svijet o kojem govori.

''Nepokoreni grad' je što se nasilja tiče mačji kašalj naspram svega što se na televiziji prikazuje. No očito je da je cilj da se sve zaboravi. Tim ljudima smeta sve, i 'Nepokoreni grad' i 'Ovčara' za koju, a i zbog ovakvih odluka, 30 posto školske djece ne zna', kaže Galić za Novi list.

Predsjednik Agencije za elektroničke medije Zdenko Ljevak odgovara da se ne radi o traženju bilo kakve zabrane serije, samo se traži kasniji termin i označavanje u skladu sa zakonom.

'Radi se o igranoj seriji i odgovornosti urednika koji bi morao razmišljati o tome trebaju li to gledati dijete od pet ili sedam godina ili djeca od 13, 15 i 17 godina koja su stanju pravilno procijeniti sadržaj', ističe Ljevak.

Urednica Dramskog programa HTV-a Lada Džidić stala je na stranu autora, ističući da u četiri epizode sporne Agenciji nema takvih scena.

Isto misle i gledatelji - nijedna gledateljska pritužba nije stigla vezano za eventualnu okrutnost i nasilje u seriji 'Nepokoreni grad'.