AFERA ROVINJSKO SUNCE

Neni Mesić 10 mjeseci zatvora - uvjetno

14.05.2009 u 15:08

Bionic
Reading

Na Županijskome sudu u Puli danas je odlukom sudskog vijeća bivša predsjednica Upravnog vijeća sada ugašenog Doma za zlostavljanu djecu i odrasle žrtve nasilja 'Rovinjsko sunce' Nena Mesić (53) zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti nepravomoćno osuđena na kaznu zatvora od deset mjeseci, uvjetno na četiri godine

Nevenka Mesić će u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude u državni proračun uplatiti 40 tisuća kuna, za koliko je oštetila "Rovinjsko sunce", a ako to ne učini, uvjetna kazna će joj se preinačiti u bezuvjetnu zatvorsku.

U presudi je navedeno kako je provedenim postupkom utvrđeno je da je Nena Mesić od veljače 2004. do rujna 2006. godine sebi, a na račun "Rovinjskog sunca", pribavila imovinsku korist veću od 40 tisuća kuna.

Tim novcem, namijenjenim "Rovinjskom suncu", ona je kupovala tehničku robu, pokućstvo i kućanske uređaje te je time opremila svoja dva stana u Rovinju i jedan u Zagrebu.

Predsjednik sudskog vijeća Damir Krpan rekao je obrazlažući presudu da je za to kazneno djelo predviđena zatvorska kazna od jedne godine do deset godina.

"S obzirom na to da je optuženici koja je u 50-im godinama ovo prvi sukob za zakonom, a imajući u vidu i njezin doprinos osnivanju i razvoju 'Rovinjskog sunca', sud je odredio kaznu ispod zapriječenog minimuma", istaknuo je Krpan i dodao kako je ona odlikovana sudionica Domovinskog rata te je sud to prihvatio kao olakotnu okolnost i osudio ju je na uvjetnu kaznu.

Braniteljica Nene Mesić odvjetnica Doris Košta u izjavi za novinare najavila je žalbu na presudu jer misli da u tom predmetu nije počinjeno kazneno djelo.

"Smatram da i ovakva presuda vraća vjeru u neovisnost hrvatskog pravosuđa. Morate znati da je na početku ovog postupka bio očit veliki pritisak, gdje se Nenu Mesić najprije teretilo da je Dom oštetila za 700 tisuća kuna, zatim 58 tisuća, a na kraju joj je presuđeno za 40 tisuća kuna", istaknula je Košta dodajući kako to upućuje na to kako radi Državno odvjetništvo.

Nena Mesić ponovila je pak da se ne osjeća krivom te kako će se njezina odvjetnica žaliti na presudu.