'NESTAŠNI' DODIK DIPLOMATIMA

'Nemojte priznati 25. studeni kao Dan državnosti BiH'

22.11.2011 u 22:27

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u utorak je poslao neobično pismo veleposlanicima akreditiranim u Bosni i Hercegovini, zapovjednim tonom tražeći od njih da ne sudjeluju na svečanostima kojima će biti obilježen 25. studenog kao dan državnosti BiH

'Riječ je o isključivoj zlouporabi i pokušaju manipulacije kojom se taj datum najavljuje kao praznik države u kojoj ste akreditirani kao diplomatski predstavnik', napisao je Dodik u pismu poslanom na adrese svih veleposlanstava u Sarajevu.

Dodik je time reagirao na najavu kako će krajem tjedna u Predsjedništvu BiH po tradiciji koja nikada nije prekidana biti upriličeno primanje u povodu 25. studenog.

Kao domaćini na primanju najavljeni su predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

25. studenog obilježava se kao dan državnosti BiH u znak sjećanja na zasjedanje ZAVNOBIH-a u studenom 1943. godine, kada su postavljeni temelji državnosti BiH kao federalne jedinice u sastavu nove Jugoslavije.

Taj se datim redovito obilježavao u socijalizmu, a Republika BiH ga je preuzela nakon proglašenja neovisnosti 1992. godine.

Po završetku rata, BiH zbog unutarnjih političkih nesuglasja nikada nije usvojila novi zakon o državnim praznicima pa su dva entiteta nastavila primjenjivati različitu praksu njihova obilježavanja.

RS je tako samostalno za praznik proglasila 21. studenog kada je potpisan Daytonski sporazum, a u tom entitetu državnim se praznicima smatraju i različiti datumi iz pravoslavnog vjerskog kalendara.

Zbog toga je nedavno reagirao i entitetski ustavni sud koji je neustavim proglasio zakon o proglašenju pravoslavne nove godine praznikom za cijelu RS.

Na području Federacije BiH 25. studenog nastavio je biti državnim praznikom uz pozivanje na činjenicu da je BiH stvorena u Daytonu pravni sljednik Republike BiH, čiji zakoni i propisi nastavljaju vrijediti sve do usvajanja novih.

Tu činjenicu uvažavaju i sva veleposlanstva u BiH, a diplomatski predstavnici svih zemalja svojom nazočnošću na primanjima u Predsjedništvu BiH svih proteklih godina su potvrđivali kako priznaju i poštuju taj praznik. Među njima je redovito bio i velepooslanik Srbije u BiH.

Nezadovoljan tom činjenicom Dodik sada svojim pismom pokušava utjecati na diplomate u BiH tvrdeći kako se obilježavanjem 25. studenog 'grubo ignorira stvarnost i postojeći pravni okvir'.

One koji obilježavaju taj datum optužio je da 'prisvajaju zajedničke stečevine antifašističke borbe u kojoj je srpski narod dao najveće žrtve'.