SABOR O PRORAČUNU

'Nemojte da građani od vaše kuhinje imaju grčeve'

Bionic
Reading

Saborski zastupnici započeli su jutros raspravu o proračunu za 2012. godinu. Za sada u Vladi mogu računati na podršku stranaka Kukuriku koalicije te manjina, dok su u HDSSB-u podršku uvjetovali prihvaćanjem amandmana koji se tiču poljoprivrede. U HDZ-u i Hrvatskim laburistima ne misle podržati ovakav proračun

'Po starom ne ide, a novo je izazovno i mutno katkada. No na nama je da ponudimo model koji će konsolidrirati financije i Hrvatsku dovesti u novu poziciju. Uvijek svi žele reći da je proračun socijalan i razvojan, on ni ne može biti drugo, samo je pitanje koliko je socijalan i razvojan. Mi smo obećali i dali jamstva da ćemo u promjenama voditi računa da ukupno porezno opterećenje ne raste. Vjerujemo da ćemo rasterećenjem gospodarstva uz istovremeno očuvanje prihodovne strane pokrenuti Hrvatsku. Rashodovnu stranu je trebalo smanjiti i to smanjenje nije drastično, no pitanje je gdje povući crtu. Gdje je granica rezanja nakon koje Hrvatsku guramo u depresiju i nakon čega proračun postaje samo jedna obična blagajna', kazao je uvodno predstavljajući proračun za 2012. premijer Zoran Milanović

Vlada u proračunu, podsjetimo, predlaže da rashodi budu 118,84 milijardi kuna, što je 3,4 milijarde kuna manje nego prošle godine, dok su prihodi planirani u iznosu od oko 108,95 milijardi kuna, ili 1,4 posto više nego lani. Deficit proračuna vladajući namjeravaju smanjiti za više od pet milijardi kuna i on bi iznosio 9,9 milijardi kuna ili 2,8 posto BDP-a. Osim toga, Vlada u ovoj godini predviđa gospodarski rast od 0,8 posto te inflaciju od 2,4 posto.

Predstavljajući proračun Milanović se osvrnuo i na povećanje PDV-a. 'Ovo što sada radimo su mjere koje nas ne vesele. Povećali smo PDV i to nikome neće biti drago, i neće nitko pljeskati na povećanje PDV-a, ali s druge strane tu su mjere za rasterećenje poduzetništva', rekao je Milanović

No, osim zbog povećanja PDV-a, Vlada se pod kritikama našla i zbog smanjenja subvencija u poljoprivredi. Naime, poljoprivredi bi se subvencije smanjile za 817,3 milijuna kuna, s 3,6 na 2,8 milijardi kuna.

'Ako nešto potičemo milijardama i potičemo jedan težak posao, onda ostalima moramo objasniti što financiramo i s kojim povratom', progovorio je Milanović o poljoprivredi, osvrnuvši se pritom i na prosvjede.

Milanović: Konzervativan sam kada je u pitanju novac koji nije moj

'Prosvjedi su važna stvar. Oni mogu biti politički motivirani, ali to nije krimen. Neka su politički motivirani. Mislim da znam koliko je teško proizvoditi hranu, svaki dan ustajati i biti oko blaga. Mislim da znam, moj djed je bio takav čovjek. U Hrvatskoj ne proizvodimo dovoljno hrane i imamo sustav poticaja koji je relativno izdašan. Ovdje nitko nije protiv poljoprivrednika, ali jesmo za čiste račune, pri čemu ne govorim da netko vara', rekao je Milanović

Ministar financija Slavko Linić proračun je nazvao konzervativnim, jer s prihodovne strane nema bitnijeg povećanja, no i ono je usmjereno na investicije. 'Karakteristika planiranih prihoda je u tome da se porezom više opteretilo potrošnju, a da te prihode nismo usmjerili u državni proračun nego u gospodarstvo, jer smo svjesni da gospodarstvo neće prihvatiti poziv da pokrene svoje investicije, ako Vlada ne pokaže bitku za njihovu konkurentnost. Gospodarstvo je dodatno porezno opterećeno samo ako ide u isplatu dividende, ili ako se ide u povećanje rashoda za automobile i reprezentaciju', rekao je Linić.

Što se pak tiče rashodovne strane, Linić je pojasnio da četiri milijarde srezanih rashoda otpada na masu plaća te subvencije u poljoprivredi i HŽ-u. 'Ostaje pitanje koliko je to realno, ali Vlada je organizirala niz kontrolnih mehanizama, promjenu organizacije državne uprave da bi stavke koje su pred vama bile kontrolirane i da jednostavno ne dolazi do prekoračenja i da zaista predviđeni rashodi budu i realni', rekao je Linić.

Proračun je u ime SDP-a podržao i predsjednik SDP-ovog kluba zastupnika Igor Dragovan, kazavši kako je svima jasno da Hrvatska više ne može živjeti na dug. 'Hrvatska treba novi smjer koji će okrenuti negativan trend i pokazati ozbiljnost Vlade i odgovornost prema građanima, našoj djeci, roditeljima, prema gospodarstvu, umirvljenicima, ali i odgovornost prema međunarodnim institucijama. Odgovornost prema građanima koji već godinama pokazuju svojim primjerom da se ne može živjeti na način da se troši ono što nije zarađeno i da je skromnost poželjna vrlina. Odgovornost prema gospodarstvu koje već tri godine stagnira grcajući u ogromnoj nelikvidnosti, prema gospodarstvu kojemu država nije bila partner već aga koji samo namiruje svoj harač. Odgovornost prema našim vjerovnicima i stranim i domaćim institucijama koje bez puno emocija traže svoje jer je neodgovorna poltika bez smjera dovela rejting ove zemlje na run s kojeg se tek besciljno poručivalo da smo na putu prema putu izlaska iz krize', rekao je Dragovan

Osvrnuo se pritom i na povećanje PDV-a, rekavši da je 'istina da SDP to povećanje nije obećao u kampanji', no da ono nije usmjereno rastrošnosti državi, već kao potpora građanima i gospodarstvu. 'Istovremeno uz zadržavanje nulte stope na kruh i mlijeko, uvodi se i snižena stopa od 10 posto na dječju hranu, ulje, šećer, račune za vodu. Dakle, ono najnužnije svakom domaćinstvu. Nema straha da će PDV kao stabilan i siguran prihod proračuna rušiti standard građana', rekao je Dragovan

Uz obećanje da će IDS podržati proračun, jer ‘Vladi treba dati šansu’, saborski zastupnik Damir Kajin upozorio je kako Hrvatsku ‘čeka teška godina’ u kojoj ‘bez restrikcija neće biti opstanka’.

‘Ne treba zavidjeti Vladi Zorana Milanovića, jer je 2012. godina otrežnjenja. Doduše, ako gospodarska aktivnost ne bude rasla, ocjena bonitetnih agencija ne bude povoljna, a kamate budu rasle i ne bude projekata za povlačenje 600 milijuna eura iz EU, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavio je ponuditi plan B. Nitko nije rekao što je to, pa mislim da je rebalans od minus dvije milijarde kuna’, najavio je Kajin.

Kajin se osvrnuo i na prosvjede mljekara, rekavši kako u njima ‘možda ima i politike, ali ti prosvjedi nisu antidržavni’.

‘Nitko me ne može uvjeriti da je 2,3 kuna po litri mlijeka fer cijena za hrvatskog seljaka. Neću koristiti teške riječi tipa pljačka i slično, ali monopol treba posebno osigurati. Seljake se oštećuje i nitko pod tim uvjetima ne može pozitivno poslovati. Ako pšenica ima zaštitnu cijenu, to mora imati i mlijeko. S kravama morate živjeti 365 dana u godini kao i s djecom. Morate im se posvetiti više nego samoj djeci’, slikovito je rekao Kajin.

Na kraju je, uz poruke potpore proračunu, ipak upozorio na činjenicu da čak 44.000 udruga iz proračuna dobiva 1,5 milijardi kuna te se pritom spomenuo Crkve. 'Crkvi je išlo dolje oko 50 milijuna kuna. To je fer. Doduše, ne treba mačka prejako potezati za rep, ali, pazite, imate udruge koje na godišnjoj razini koriste 1,5 milijardi', rekao je Kajin
Dragutina Lesara iz Hrvatskih laburista posebno su zabrinule priče o izmjenama Zakona o radu. 'Paket poreznih zakona nije uvjerio kreditne agencije, nego su one rekle - Zakon o radu je vaš krimen i ako to ne promijenite, srušit ćemo vam rejting. Ja sam uvjeren da se iza zahtjeva za izmjenama Zakona o radu skriva zahtjev za uništavanje sustava kolektivnih ugovora', rekao je Lesar

Vladajućima je zamjerio što se povećava proračun za Vladu za 26 posto, ali i što u proračunu nema riječi o sivoj ekonomiji, kao ni o tome da li OIB konačno misli zaživjeti. Strane investicije, uvjeren je Lesar, bit će usmjerene na preuzimanje tvrtki, a ne na investicije u gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta. Preuzimanja će biti i u državnim tvrtkama, pri čemu se Lesar spomenuo i INA-e.

'U INA-i Hrvatska nema upravljačka prava. Što će nam vlasnički udjeli u INA-i kada ni o čemu ne odlučujemo. Prodajte to, kad već traje rasprodaja', rekao se Lesar.

Lesar: Prodajte vlasničke udjele u INA-i kad već traje rasprodaja

Šefu Laburista odgovorio je premijer Milanović. 'Politika je nadmudrivanje, pa katkad i manipuliranje. Danas ponovno vidimo da iz reda neoliberalnih političara i ekonomista dolaze zahtjevi da se mijenja Zakon o radu. Mi to nismo najavili u izbornom programu i u ovom trenutku o tome ne razmišljamo i ne želimo o tome razmišljati. Postoje neke odredbe koje nisu najracionalnije, i toga su svjesni i sindikati. Kada govorimo o Zakonu o radu, recite što smo rekli mijenjati? Po mom uvjerenju, nećemo ništa mijenjati, možda produženu primjenu kolektivnih ugovora. No, nemojte pretjerivati. Vi ste u svom izlaganju napravili jednu analizu, no od sinteze je nastao život, a od analize nije', rekao je Milanović

Dok mu je Lesar replicirao kazavši da nije rekao da je vlada najavila promjene ZOR-a, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor Milanovića je podsjetila na izjave nekih članova Vlade poput prvog potpredsjednika Radimira Čačića koji je najavio izmjene Zakona o radu.

I Klub zastupnika SDSS-a odlučio je podržati proračun, no zastupnik Milorad Pupovac je upozorio kako ‘fiskalna konsolidacija neće biti moguća bez konsolidacije države’.

‘Samo devet milijardi kuna iznose nenaplaćene pristojbe za koncesije - šljunak, lovišta i sl., a to je gotovo toliko koliko iznosi deficit. Kako je to moguće? Jesu li te tvrtke otišle u stečaj ili u likvidaciju? Ni ne znamo kako se ostvaruje koncesijski ugovor, kako se posluje i kako se plaćaju pristojbe’, upozorio je Pupovac.

Prihvatio je rezanja, no i ukazao kako ona ‘neće imati smisla ukoliko se država neće konsolidirati’. ‘Da bi fiskalna konsolidacija bila podnošljiva za većinu građana, neophodno je da se teret ravnomjerno rasporedi, odnosno da teret odgovornosti snose i oni koji ne samo da su bogati, nego i imaju enormne prihode’, rekao je Pupovac.

'Slavoniji obećavam posebnu brigu', rečenica je koju je prilikom predstavljanja svoje vlade prije 60 dana izrekao premijer Milanović, a danas je na tu izjavu podsjetio HDSSB-ov Dinko Burić

Burić: U Vladi se promijenila kuharica, no nemojte da nam od hrane bude mučno

Naime, unatoč tom obećanju, Burić je uvjeren da proračun govori sasvim drugu priču. 'Za Slavoniju i Baranju i ovaj proračun je na tragu poslovice – sirotinjo, i Bogu si teška. Iz ovog proračuna nije vidljivo da svi štede i da svi ravnomjerno sudjeluju, a obećali ste voditi posebnu brigu o Slavoniji i Baranji. Još uvijek nije izgubljena šansa da održite riječ i još nije kasno da budete ne samo druga, nego drugačija vlast. Postavljam vam pitanje jeste li svjesni da ovakav prijedlog proračuna nije ono što ste obećavali, što građani očekuju i što vodi Hrvatsku iz krize. U Banskim dvorima promijenila se kuharica i ne kuha se više krumpir salata, no nemojte da od od vaše kuhinje građane hvata mučnina i muče grčevi', rekao je Burić

Pritom je podsjetio da u smanjenju rashoda čak 40,06 posto otpada na smanjenje poticaja, da su smanjena sredstva za ergele Lipik i Đakovo, da su u slavonsko-baranjskim županijama smanjena sredstva za sustav navodnjavanja i izgradnju vodnih sustava, ali i da se istovremeno povećavaju sredstva za Vladu i za Ured premijera.

'Čovjek bi zaključio da je na djelu tajni plan tajnog bratstva da se Slavoniji uzme, ali to nije tako. Smatrate li da je dosadašnji sustav potpora bio dobar i da ga se ekonomski može braniti? Prostora za neku vrstu razgovora još uvijek ima, no ne pretjerujte. Osim ovog što ste vi nabrojali da se smanjuje, postoje i sredstva za regionalni razvoj i za energetiku koja se povećavaju. Možete nas i dalje držati za riječ. Nema nijednog motiva da se ljudima u Slavoniji zamjerimo. Slavoniji će, pa i uz najnesposobniju vlast, po incerciji kroz fondove ruralnog razvoja i EU biti bolje', dogovorio je Milanović Buriću

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor najavila je da će njena stranka podnijeti nekoliko amandmana. 'Ovo što se nalazi u proračunu je nešto što nije najavljivano u kampanji, pa me to podsjetilo na odličnu rečenicu koju je izgovorio potpredsjednik Vlade Grčić kada je kazao: 'Kada bismo otkrili što bismo napravili, tko bi za nas glasao?' Jer da je program Kukuriku koalicije najavio povećanje PDV-a, da je najavio da će godišnje obitelj izgubiti dvije tisuće kuna zbog povećanja poreznog opterećenja, onda bi rezultati izbora bili drugačiji', rekla je Kosor

Što se pak tiče konkretnih mjera proračuna, Kosor je kazala: 'Proračun je precijenjen s prihodovne strane za 1,5 milijardi kuna i podcijenjen s rashodovone strane za milijardu i pol. Ukupno porezno opterećenje raste i tako se prekida pozitivni trend prošle vlade koji je imao tendenciju poreznog rasterećenja. Vidimo da se Vlada igra porezima, ali to neće dovesti do stabiliziranja financija. Sjetite se harača. Prema našim procjenama, ovo povećanje PDV-a koje treba donijeti 2,5 milijardi kuna, za najsiromašnije i one koji najteže žive je harač puta tri, a za neke harač puta šest', rekla je Kosor, dodavši da kreditni rejting danas drži Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Osvrnula se pritom i na ukidanje prekovremenog rada u državnim i javnim službama. 'Znači li to, kada govorimo o policiji i vatrogascima, da se može dogoditi da netko u 16:30 nazove policiju zbog pljačke, a da službenik kaže - žao mi je, moje radno vrijeme je isteko?', zapitala se Kosor, poručivši da će HDZ podnijeti amandmane, no da proračun neće podržati.

Kosor: Povećanje PDV-a je harač puta tri

Odgovorio joj je premijer Milanović. 'Svaka čast Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, no je li to dovoljno da bi se donio proračun? Mi predlažemo proračun koji je manji u rashodima, a to dosad nijedna vlada nije učinila. Naše projekcije su jedno, vaše drugo i u okviru toga ćemo se nadmudrivati. Ukupno porezno opterećenje nije veće i ja sam uvjeren da je naša kalkulacija ispravna i da će se pokazati dobra za Hrvatsku. Ali kad već govorite o otpuštanjima u javnom sektoru, postavit ću vam jedno retoričko pitanje - u zadnjim danima bivše vlade čulo se o viškovima javnog sektora, u vašem programu, koji nije loše pisan, također je pisano da se želi uštedjeti na masi plaća. Kako? Kroz kolektivne ugovore i božićnice? Otkazima? Budimo realni. Ovaj proračun je realan proračun i nije imaginarij nobelovaca. Ja sam racionalni optimist i nadam se da vi niste pesimist', rekao je Milanović

Novi model izlaska iz krize mora biti razvojan i socijalan, a sigurno će biti onakav kakav će jedino biti moguć, sigurno je da će biti kompromis', rekao je u raspravi u ime HSU-a Silvano Hrelja, poručivši kako je svaki proračun do sada bio stvar političke odluke i da je ovisio o koncepciji vladajuće većine u Saboru.

Na kraju izlaganja svih klubova, zastupnicima se završno obratio i premijer Milanović, rekavši kako je ovo bila jedna od mirnijih rasprava o proračunu. 'To nije zato što su ljudi previše pomirljvi nego zato što je većini nas puno toga jasno, i što je i građanima jasno. Možda je nekima bilo jasnije prije nego nama', rekao je Milanović

Još jednom je poručio da ovim proračunom vladajući nisu poodilazili nikome. 'Nismo se posebno obraćali ni jednoj cehovskoj skupini i slali im poruke - mislimo na vas, na srcu ste nam. Oni koji žele udovoljiti baš svakome, neće udovoljiti nikome. mi nemamo favorite. Mi jesmo lijevo liberalna vlada, socijalno osjetljivi, mi jesmo poduzetnička vlada, ali na kraju dana mora postojati fiskalna odgovornost, i zato svi moramo biti i na određeni način konzervativni, a to znači i odgovorni. Ja nikada neću biti konzervativan, ali kad je u pitanju novac koji nije moj, itekako sam konzervativan. Vjerujem da ćemo ovaj proračun usvojiti, za godinu dana vidjet ćemo što smo napravili', zaključio je Milanović

Prozvanom se osjetila i bivša premijerka Kosor koja je Milanoviću poručila da je ovo jedna od mirnijih rasprava jer se 'HDZ i u oporbi zna ponašati državnički i ne vrijeđa'.

Nakon sat vremena stanke zastupnici su rad nastavili pojedinačnom raspravom. Među prvima se za riječ javila i SDP-ova Dragica Zgrebec koja je upozorila da je zbog nedostatka anitrecesijkih mjera deficit došao do 15 milijardi kuna. 'Ovo je vrijeme kada je sazrela svijest i ne može se deficit bazirati na kreditnom zaduženju', rekla je Zgrebec.

Za repliku se javio HDZ-ov Dujomir Marasović. 'U SDP-u je sazrela svijest nakon dugo vremena besvijesti. U besvijesti ste bili kad ste ignorirali rješavanje situacije vezane uz Zakon o radu i vaš premijer je potpisivao peticiju za referendum vezano uz to', rekao je Marasović, na što mu je SDP-ov Tatjana Šimac Bonačić dobacila da je s obzirom na priče o 'svijesti i besvijesti' mogao biti anesteziolog.

Na izlaganje Marasovića, ali i upadicu Đurđice Sumrak koja je prigovorila zbog nadzornih odbora nadovezao se i SDP-ov Marin Jurjević. 'Gospođa uvažena zastupnica Sumrak se ponaša kao da pokušava s bobom utrkivati se na atletskoj stazi, pa gura ga, a on stoji na mjestu. Uvik isto - mava ti ne mava. Imali smo mi u razredu jednu koja bi se na nastavi iz kemije javila i onda bi odgovarala biologiju. Onda bi joj profesorica rekla - dite moje drago, ovo je kemija, a ne biologija. a ona bi odgovorila - a ja sam naučila. E tako i vi. Moj sugrađanin Duje Marasović kaže da je Kukuriku koalicija bila u besvjesnom stanju u kampanji. Vi ste na izborima doživjeli svoj najteži poraz od kad postojite i umjesto da se pitate - zašto, kakve smo mi to proračune donosili kad nas je narod tako strašno kaznio. Dok je ova tadašnja opozicija, dakle mi spavali, ne spavali, šutili. Pa zamislite vi što bi bilo da smo govorili. Vi ste u HDZ-u u nekoj kolektivnoj psihozi i pravite se kao da se ništa nije dogodilo', bocnuo je HDZ-ovce Jurjević

Na njegovo izlaganje javila se i Kosor koja je rekla da je Jurjević u svom izlaganju vrijeđao.

'Pazili smo da ne povrijedimo vašu stranku, za razliku od vas. Vi ste imali drugačije savjetnike. Mi smo po prirodi pitomi. Ma i narod je rekao - Duje tu si, Marine tu si. A sad smo tu gdje jesmo', rekao je Jurjević.