DALIJA OREŠKOVIĆ

'Nema veće bruke od čelnika SDP-a kada pričamo o antikorupcijskim aferama'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 06.06.2020 11:49
  • Objavljeno 06.06.2020 u 11:49
Dalija Orešković

Dalija Orešković

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i članica Stranke s imenom i prezimenom, Dalija Orešković komentirala je DORH-ovo priopćenje u kojem je objavio članak 6., a na koji je reagirao čitav politički vrh, uključujući premijera, predsjednika i čelnika SDP-a, smatrajući da se to na njih ne odnosi.

"Zašto je DORH objavio tako suhoparno priopćenje i pozvao se na članak 6. nekog Zakona koji su mogli pročitati svi? Da je bio institucija kakva treba s čelnikom koji zna svoj posao, ne bi se pozvao na taj članak već imenom i prezimenom prozvao osobu za koju smatra da je izvršila pritisak. Tako bi pokazali da su nezavisni", kazala je Orešković za N1, dodajući da se premijer Andrej Plenković često obrušavao i na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

"Od početka mu je bio kamenčić u cipeli kojeg je prilično dobro eutanazirao, po pitanju DORH-a je drugačija situacija, izborom nove glavne državne odvjetnice Plenković je pokazao da je insajder u samom DORH-u", rekla je Orešković i dodala da se u svojoj pravnoj karijeri ne može sjetiti tužnijeg dana od onoga kada je glavna državna odvjetnica davala prisegu pred raspuštenim parlamentom.

"Smatram da je i njezin prethodnik imao isto problem poslušnosti i dodvoravanja. Davor Bernardić je posljednji koji bi o DORH-u trebao nešto reći, nema veće bruke od trenutnog čelnika SDP-a kada pričamo o antikorupcijskim aferama", smatra Orešković navodeći primjer slučaja stipendije koju je primio.

"Bernardić je krenuo stopama čitave HDZ-ove svite obrušavajući se na Povjerenstvo, nema prave razlike između HDZ-a i SDP-a, nije im u interesu da postoji kontrola vlasti, sabotiraju svaki pokušaj da se uspostave nezavisne institucije", kaže Orešković i dodaje da trebamo napustiti postojeći model i krenuti ka tome da se usvoji novi zakon o prevenciji korupcije.

"Treba nam puna fiskalna transparentnost, registar javne imovine i registar svih poslovnih odnosa"

Na pitanje hoće li Stranka s imenom i prezimenom u koaliciju s Restart-om, ako se takva prilika ukaže, Orešković odgovara da oni u njima ne prepoznaju koalicijskog partnera.

  • +10
  • +7

Restart koalicija predstavila je Strategiju digitalne transformacije Hrvatske

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Ne vidim što oni misle resetirati. Propustili smo u državi napraviti ono nužno, a SDP je imao priliku 2011. godine. O ovim pitanjima nema kompromisa, naša opcija ne misli biti poslušna nikome osim našem biračkom tijelu kojem želimo poručiti da se na ovim parlamentarnim izborima odlučuje sudbina Hrvatske, svi dominantni politIči karteli, jedini politički cilj im je da stanje u Hrvatskoj ostane kakvo je i to neće dirati da si ne otpile granu na kojoj sjede'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!