SLUČAJ KAJZERICA

HND oštro osudio medije: Treba li ta beba za koju godinu saznati sve morbidne detalje tragedije?

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 03.08.2019 19:19
  • Objavljeno 03.08.2019 u 19:18
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje sramotno izvještavanje pojedinih medija o stravičnom zločinu koji se dogodio u zagrebačkom naselju Kajzerica, a u kojem je ubijeno šest osoba, a najmlađa žrtva imala je samo 10 godina.

HND podsjeća da je posao novinara iznositi točnu, potpunu i provjerenu informaciju, čega se obavezan pridržavati u svakoj situaciji. U ovoj situaciji to načelo je potpuno zanemareno, većina medija je objavljivala hrpu neprovjerenih, pa se pokazalo i netočnih informacija, ne bi li bili "prvi" i time zaradili što veću publiku. Takav odnos prema struci je duboko neprofesionalan i neprihvatljiv.

Nema tog interesa javnosti koji može opravdati objavu imena i fotografija žrtava s detaljima iz njihova života jer zadovoljavanje morbidne znatiželje nije novinarstvo.

Senzacionalističko izvještavanje, ulazak na poprište zločina, "haranje" po profilima žrtava na društvenim mrežama je krajnji izraz nepoštovanja prema njima i nikako ne služi na čast većini hrvatskih medija koji su posegnuli za ovim neetičkim metodama izvještavanja.

'Ako i dalje mislite da nema ničega spornog kod ovakvog načina izvještavanja, dopustite da vas podsjetimo da šest žrtava ima obitelj, prijatelje i poznanike koje su ostavili iza sebe i koji su izloženi ovakvom načinu "izvještavanja". Podsjećamo i da je jedna beba unatoč svemu preživjela. Treba li ta beba, s već teškim bremenom koje je dobila s tek par mjeseci života, za koju godinu jednim klikom saznati sve morbidne detalje tragedije u kojoj je ostala bez majke, tetke, bake, djeda, polubrata? Je li to vrijedno kojeg klika na članak, jednog kupljenog primjerka novina ili dijela postotka u udjelu gledanosti?', piše u priopćenju.

HND još jednom podsjeća urednike i novinare na poštivanje Kodeksa časti hrvatski novinara u kojem među ostalim jasno stoji da je „novinar dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava“ kao i poštivanja zakona te Medijskog kodeksa - vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!