SLANJE VOJNIKA U AFGANISTAN

Nema pritisaka na Hrvatsku iz NATO-a

17.06.2010 u 15:13

Bionic
Reading

NATO ne vrši pritisak na Hrvatsku radi slanja dodatnih vojnika u Afganistan, rekao je za tportal general Alfredo Cardona iz zapovjedništva snaga u Madridu, koje je organizator Konferencije zapovjednika kopnenih snaga članica NATO saveza i partnerskih zemalja koja se održavala protekla tri dana u zagrebačkom hotelu Antunović

'Na mojoj razini ne donose se odluke ove vrste jer sam ja u zapovjedništvu u Madridu. Ta odluka je izvan mojih ovlasti i nalazi se na političkoj razini odlučivanja. Odgovor se nalazi u vašem parlamentu, a ne u NATO-u', izjavio je general. Smatra da po tom pitanju NATO ne vrši nikakav pritisak na Hrvatsku.

Što se tiče same konferencije, raspravljalo se o budućnosti NATO-a, koji se nalazi na prekretnici te traži svoju ulogu u 21. stoljeću.

'Kao što znate, nalazimo se na početku nove reorganizacije NATO-a, stoga još uvijek nemamo nikakvih zaključaka. Ipak, jasno je da se NATO pokreće i da ćemo ga transformirati u narednim godinama. Testiramo novi strateški koncept, ali je nužno sačekati dok on ne bude odobren i tada će biti potrebno mnogo truda da se ugradi u NATO strategiju', rekao je general Cardona.

Osvrnuo se i na prvu godinu članstva Hrvatske u NATO-u rekavši da su Hrvati dobri i profesionalni vojnici.

'Pratio sam aktivnosti hrvatske vojske jer zapovjedništvo u Madridu je pratilo integraciju oružanih snaga u NATO i prema mome mišljenju vaša vojska radi vrlo, vrlo dobro. Znam to i po tome što sam bio stacioniran 1992. godine u Bosni i Hercegovini, kada sam imao prvi kontakt s hrvatskom vojskom', rekao je NATO-ov general.

General Mladen Kruljac, domaćin skupa, zadovoljan je konferencijom, pa kaže da je čast što ju je Hrvatska uopće organizirala. Tema je bila transformacija NATO-a u 21. stoljeću, ali se govorilo i o stabilizacijskim izazovima koji su bitni za budućnost mira u regiji.

'Ovaj skup traje tri dana i nije se dogodio nijedan izvanredan događaj, nijedan incident', zadovoljan je Kruljac.

Pitali smo ga je li tako zadovoljan i opremljenošću hrvatske vojske, kojoj se vozila kvare u Afganistanu.

'Kao i ostali elementi našeg društva, i mi participiramo. Znamo da su na snazi mjere štednje i racionalizacije, ali ministar obrane, Vlada i predsjednik su dali maksimalnu potporu vojnicima koji idu u mirovne misije', odgovorio je general Kruljac.

'Kao što znate', nastavio je, 'mi u jednoj rotaciji mi imao 450 vojnika - 300 u Afganistanu, 100 na Golanu, 20-ak na Kosovu i ostalih 10-ak misija kao promatrači.'

'Naši vojnici su opremljeni najsuvremenijom opremom, a određen dio opreme se proizvodi u Hrvatskoj, kao što su samokresi, odore, košulje i kacige. Mi imamo vozila kao što imaju i druge zemlje. U Afganistanu su ekstremne temperature od minus 40 do plus 40 i normalno je da dolazi do kvarova', zaključio je general Hrvatske kopnene vojske.

Napomenuo je da ćemo i dalje ulagati u sigurnost i opremanje hrvatskih vojnika: 'Ali, kao što sam rekao na početku, mi smo dio hrvatskog društva i isto kao i svi ostali subjekti ovoga društva znamo da su na snazi mjere štednje, ali zbog toga nećemo ugroziti borbenu gotovost i sigurnost naših vojnika.'