IVICA DAČIĆ

'Nema pregovora s teroristima - to su nas naučili sa Zapada'

21.01.2013 u 14:42

Bionic
Reading

Prosvjedni skup u Preševu zbog uklanjanja spomenika Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) završen je bez incidenata

Na skupu je pročitan tekst deklaracije koju su usvojili politički vođe Albanaca s juga Srbije, a zatim je na istom mjestu počeo prosvjed nevladinih organizacija, javlja Blic.
Na zgradi pored Općine Preševo istaknut je transparent na albanskom u kojem je navedeno '10 narodnih zahtjeva političarima' u kojima je poručeno da 'ne govore u ime boraca OVPMB-a' i da 'ne prodaju mučenike'.

U centru Preševa okupilo se nekoliko tisuća ljudi koji su nosili transparente 'Europo, otvori oči', 'Stop diskriminaciji' i 'Stop albanofobiji'.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je država uklanjanjem spomenika pripadnicima OVPMB-a u Preševu postupila po zakonu i da je sve prošlo bez primjene sile i bez ijednog incidenta.
Dačić je rekao da nema nijednog razloga za nerede i prosvjede, jer je država postupila u skladu sa zakonom, da je spomenik uklonjen i nije uništen, niti je primijenjena sila.

'Hashim Thaci može postaviti svoje carinike na administrativnim prijelazima i kaže da se moraju poštivati zakoni Kosova, a sada kada se moraju poštivati zakoni Srbije, dajte da pregovaramo. Nema pregovora s teroristima - to su nas naučili sa Zapada', rekao je Dačić.