TOPLINSKI UDAR

Nema predaha, temperatura ni sljedećih dana neće padati

03.07.2012 u 14:31

Bionic
Reading

U iduća tri dana biometeorološke prilike bit će nepovoljne, a visoke temperature povećavat će opasnost za zdravlje, pa se zbog toga građanima preporučuje da se zaštite od vrućine i jakog UV zračenja, prilagode prehranu i uzimaju dovoljno tekućine

Prema biometeorološkoj prognozi DHMZ-a za Hrvatsku od 4. do 6. srpnja, umjerena koncentracija peluda trava bit će u kontinentalnom dijelu zemlje, a niska na Jadranu. Visoka koncentracija peluda korova bit će u istočnom dijelu, a umjerena u središnjem i sjevernom dijelu zemlje.

U srijedu, 4. srpnja, biometeorološke prilike će zbog visokih temperatura biti i dalje razmjerno nepovoljne, premda malo manje izražene nego proteklih dana. Potrebna je zaštita od UV zračenja i izbjegavanje većih napora na otvorenom u najtoplije doba dana.
Zbog visokih temperatura biometeorološke prilike će biti razmjerno nepovoljne i uzrokovati umjerenu opasnost za zdravlje u četvrtak, 5. srpnja. Zbog toga se u najtoplije doba dana preporučuje zaštita od vrućine i jakog UV zračenja.


Vrlo visoke temperature uzrokovat će nepovoljne biometeorološke prilike i u petak, 6. srpnja, što će predstavljati povećanu opasnost za ljudsko zdravlje. Zbog toga je potrebno prilagoditi aktivnosti i prehranu, uzimati dovoljno tekućine i nadoknaditi gubitak soli u organizmu uzrokovan znojenjem. Obavezna je zaštita od UV zračenja.

Ako teško podnosite vrućinu, možda će vas utješiti podaci iz drugih dijelova zemaljske kugle. Vrući dani najustrajniji su u Dallolu, na rubu Danakil depresije u Etiopiji, gdje je ima godišnje prosječno 295 dana s temperaturom višom od 38 °C.

Pustinja Atacama u sjevernom dijelu Čilea najsušnije je područje na svijetu. Grad Arica imao je u razdoblju između 1903. i 1917. čak 5.206 uzastopnih dana bez kapi kiše