troje zaraženih

Nema novih slučajeva koronavirusa u Krapinsko-zagorskoj županiji

18.03.2020 u 12:06

Bionic
Reading

Nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Krapinsko-zagorskoj županiji nakon što su u utorak potvrđena prva tri slučaja, izvijestili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite u Krapini

U utorak je stigao pozitivan nalaz za mlađeg muškarca koji se vratio iz Austrije, a potom i za 80-godišnju ženu i njezinog sina, a ravnatelj Opće bolnice Zabok Tihomir Vančina kazao je na konferenciji za novinare Stožera da se svih troje pacijenata osjećaju dobro.

'Danas pacijenti nemaju temperaturu. Jedino majka, koja je starije godište, ima temperaturu 37. Svi su dobrog općeg stanja, pod nadzorom su i nadamo se da će sve proći u najboljem redu', rekao je Vančina i izrazio nadu kako se dobrim vijestima nada i za prvog pacijenta.

'S obzirom da je boravio u Austriji od 6. ožujka, a nama je došao 15. kad mu nije bilo dobro, inkubacija se zapravo približava kraju. S obzirom da jučer i danas nema temperaturu, ako neće i sutra imati ići će na testiranje pa se nadamo da će biti pozitivnih vijesti i da ćemo imati pacijenta koji je zdrav', istaknuo je Vančina.

Građane je pozvao da, ako to zaista nije potrebno, ne dolaze u bolnicu koja sada radi u režimu za hitne slučajeve, a proširuju se kapaciteti za pacijente s koronavirusom.

Naveo je kako u liječnici u utorak uzeli bris majci i djetetu čiji se rezultati testiranja još čekaju, ali kako majka ima još dvoje djece poslana je kući u izolaciju. o ta dva rezultata“, kazao je Vančina.

Ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Nada Dogan dodala je kako je trenutno u samoizolaciji i doktorica stomatologije koja je bila na putovanju u Španjolskoj. Dogan je podsjetila da od srijede radi izdvojena ambulanta za prihvat pacijenata koji sumnjaju na zarazu ili su bili u kontaktu s koronavirusom. Ordinacija je otvorena u ambulanti u Oroslavlju.

Ivan Lipovac, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, potvrdio je da su locirani svi kontakti zasad oboljelih osoba te su pod nadzorom. Još jednom je pozvao građane na pridržavanje uputa, posebno one starije životne dobi.

Anđelko Ferek-Jambrek, načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije, kazao je da su zadovoljni aktualnom situacijom. 'Pratimo situaciju. Vlada zasjeda, Sabor je donio odluku o većim ovlastima nacionalnog stožera i u narednim danima očekujemo više naputaka i odluka, a ne preporuka, prema kojima ćemo djelovati', najavio je Ferek Jambrek.