OPREZ

Važno upozorenje policije; Crveni križ pruža pomoć građanima, no pripazite koga puštate u kuću!

18.03.2020 u 11:52

Bionic
Reading

Volonteri Crvenog križa prema uputama kriznog stožera dolaze u domove u jasno označenoj odjeći i to tek nakon što ih građani nazovu da im je potrebna pomoć, a svoj dolaz prethodno najavljuju

Volonteri Crvenog križa započeli su u Istri s dostavom namirnica starijim osobama, osobama koje se nalaze u samoizolaciji, osobama koje zbog bolesti ne mogu izaći iz domova i ostalim potrebitim građanima.

Budući da je moguće da nastalu situaciju s koronavirusom iskoriste počinitelji kaznenih djela, Policijska uprava istarska upozorava građane da pripaze koga puštaju u svoj dom. Počinitelji, bilo muške ili ženske osobe, mogu se predstavljati kao volonteri Crvenog križa, a nakon što uđu u stan ili obiteljsku kuću, iskorištavaju povjerenje građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti. Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:

  • kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca,
  • budite sumnjičavi,
  • ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede,
  • dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.

Napominjemo da volonteri Crvenog križa dolaze u domove u označenoj odjeći, i to tek nakon što ih građani nazovu da im je potrebna pomoć. Neposredno prije dolaska, volonteri kontaktiraju građane kako bi im javili da dolaze. Dakle, ukoliko niste imali prethodni kontakt s djelatnicima Crvenog križa i osobe koje su došle na vaša vrata nisu u službenoj odjeći Crvenog križa, ne otvarajte vrata i obavijestite policiju na broj 192.