pandemija koronavirusa

Počasni bleiburški vod otkazao komemoraciju na Bleiburgu

21.04.2020 u 12:28

Bionic
Reading

Počasni beliburški vod odustao je od organiziranja središnje komemoracije za žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta zbog pandemije koronavirusa

'Na izvanrednoj telefonskoj proširenoj sjednici Upravnog odbora Počasnog bleiburškog voda 20. travnja 2020. donesena je odluka o odustajanju od organiziranja planirane središnje komemoracije za žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta koja je bila planirana za 16. svibnja 2020. na Bleiburškom polju u Austriji', priopćili su iz Počasnog bleiburškog voda (PBV).

Ističu kako su na ovakvu odluku bili prisljeni uslijed propisa zbog pandemije koronavirusa kojim je vlada Austrije ograničila prava na javno okupljanje, a vlade Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na (pro)putovanja u inozemstvo. Vodili su se pri takvoj odluci, navode dalje u priopćenju kojega potpisuje predsjednik PBV-a Vice Vukojević, i odgovornošću prema svim hodočasnicima koji su namjeravali doći na ovogodišnju komemoraciju, kao i prema stanovnicima Bleiburga te austrijske pokrajine Koruške.

'U najkraće vrijeme upoznat ćemo hrvatsku javnost o alternativnom programu obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda, na čemu radimo zajedno s Hrvatskim saborom kao pokroviteljem središnjeg obilježavanja i Dušobrižništvom za Hrvate u inozemstvu kao suorganizatorom u liturgijskom dijelu ispred Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.', navode u priopćenju iz PBV-a.