austrija

Papa smijenio biskupa koji je zabranio misu na Bleiburgu

28.06.2019 u 13:19

Bionic
Reading

Papa Franjo smijenio monisnjora Engelberta Guggenbergera, koji je zabranio misu na Bleiuburgu, s dužnosti tajnika biskupije u Klangenfurtu. Privremeno će ga naslijediti vojni biskup Werner Freistetter

Iako se još ne znaju razlozi smjene, postoje teorije kako je razlog to što je 'široko shvaćao pojam svojih ovlasti'. Kako navodi teolog Paul Zulehner 'Očito su u Vatikanu to htjeli zaustaviti. Zato su ga kaznili', koji smatra da je kazna neprimjerena jer je biskup odlično radio svoj posao, piše Dnevnik.hr.

Podsjetimo, Engelbert Guggenberger zabranio je misu na Bleiburgu zato što je, kako je naveo tada u priopćenju, postala dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti.

Dodao je da se misa zabranjuje nakon analize skupa u Bleiburgu godinu ranije te brojnih razgovora između predstavnika austrijske i hrvatske biskupske konferencije, u kojima su sudjelovali i vjernici hrvatske zajednice u Koruškoj, kao i predstavnici austrijskih sigurnosnih organa.

'Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci instrumantalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru', stajalo je u priopćenju.

  • +24
Komemoracija u Bleiburgu/ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL