JOSIPOVIĆ PUTUJE PAPI

'Nema govora o reviziji ugovora s Vatikanom!'

01.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Iako su Josipovićevi suradnici dobili potvrdu susreta u kolovozu, otprilike i kada se saznalo ime novoga Državnoga tajnika koji stupa na dužnost 15. kolovoza, pet dana nakon susreta hrvatskog predsjednika i Pape, rečeno nam je da se 'nije razmišljalo o dogovaranju novog termina (...) jer teme ostaju iste, a to su odnosi između Republike Hrvatske i Svete Stolice i aktualna situacija u svijetu'

Kada je točno krenula inicijativa za susret hrvatskog predsjednika Ive Josipovića s papom Franjom, nije poznato, ali apostolski nunciji u našoj zemlji, nadbiskup mons. Alessandro D'Errico u kolovozu je obavijestio Predsjednika o mogućem posjetu i nakon toga je dogovoren termin. Papa Franjo će primiti predsjednika Josipovića u državničku audijenciju u četvrtak, 10. listopada.

U Ured predsjednika smo poslali upit je li se, kada se saznalo da je Papa konačno prihvatio ostavku kardinala Tarcisija Bertonea i da novi Državni tajnik Svete Stolice, nadbiskup Pietro Parolin, stupa na dužnost 15. listopada, pokušalo dobiti novi termin. Odgovoreno nam da je, nakon informacije o početku mandata novoizabranog Državnog tajnika, koji počinje pet dana nakon dogovorena posjeta, 'nije se razmišljalo o dogovaranju novog termina, jer za planirani susret s Papom nije presudna osoba Državnog tajnika s obzirom na to da će teme, bez obzira na osobu koja vodi Državno tajništvo, biti iste: odnosi između Republike Hrvatske i Svete Stolice i aktualna situacija u svijetu'.

Zanimalo nas je i nešto što se ponavlja kao problem u našoj javnosti, jer su mnogi građani nezadovoljni načinom kojim se Katolička crkva financira iz sredstava svih građana. 'Hoće li biti razgovora o izmjeni četiriju ugovora koji su potpisani i ratificirani između Svete Stolice i Republike Hrvatske?' pitali smo.

Na to smo pitanje iz Ureda predsjednika Republike dobili vrlo kratak i jasan odgovor: 'Neće biti razgovora o reviziji ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske.'

Pripremljenog obraćanja predsjednika papi Franji neće biti. Naime, poseban govor se ne piše, bit će to samo razgovor o već prethodno navedenim temama, saznajemo od naših izvora u Uredu. Htjeli smo da nam otkriju i što će predsjednik darovati papi Franji, ali i tu smo ostali uskraćeni, jer predsjednikov protokol o tome još nije donio definitivnu odluku. Nije nam odgovoreno ni na pitanje hoće li predsjednik Josipović Papu pozvati u Hrvatsku, iako vjerojatno hoće, barem kurtoazno.

Predsjednik Hrvatske i papa Franjo već su se pozdravili, kratko, s nogu, u bazilici Svetoga Petra, prilikom Papine inauguralne mise.

'Upoznali smo se i razmijenili samo nekoliko riječi, to je takva prigoda. Spomenuli smo, naravno, Hrvatsku i naš ulazak u EU i to je za prvi susret bilo dovoljno', rekao je tada Josipović.

Razgovor hrvatskog predsjednika i poglavara Katoličke crkve neće biti opterećen 'otvorenim temama'. Ovaj posjet se odvija nakon što je Upravni sud riješio spor oko nekadašnje benediktinske opatije u Dajli u korist Svete Stolice, stranke u sporu. Taj imovinsko-pravni problem je zaista bio narušio odnose Zagreba i Vatikana pa je došlo do oštre reakcije kardinala Bertonea, a onda i do smjene neposlušnoga istarskoga biskupa Ivana Milovana koji je prisilno poslan u prijevremenu mirovinu.


Predsjednik je prethodnoga Papu, Benedikta XVI., susreo prije tri godine, a po povratku iz Vatikana i rukovanja s novim Papom istaknuo je njegove riječi, 'da u sebi nađemo ljudskost, da budemo solidarni i podijelimo brigu s onima kojima je to potrebno'. Dodao je da od samog početka pontifikata papa Franjo daje jasne poruke o skromnosti i solidarnosti.

'I u osobnom kontaktu ostavio je dojam blagog i simpatičnog čovjeka. Zrači neformalnošću koju pretvara u toplinu', kazao je Josipović.

Raduje ga to što se Papa zalaže za promicanje i zaštitu ljudskih prava, za smanjivanje razlika između siromašnih i bogatih, za prestanak sukoba i ratova u svijetu, za bolji i plemenitiji svijet. Da će se i dalje zalagati za poštovanje posebnosti različitih religijskih tradicija, za jačanje međureligijskih inicijativa, za dijalog i toleranciju. Dojmio ga se i apel državnicima i svima koji imaju političku, gospodarsku i društvenu moć, da budu socijalno osjetljivi, 'jer Papa polazi od toga da su problemi svijeta danas globalni i da se bez istinske suradnje i dobre volje neće moći rješavati'.

Josipović smatra kako novi Papa ima snagu pokrenuti neke nove društvene procese i o tome će sasvim sigurno biti riječi na skoroj audijenciji.