REAGIRANJE

'Nelegalnosti u turizmu nadzire Carinska uprava'

04.08.2014 u 16:57

Bionic
Reading

U članku pod naslovom 'Iznajmljujte na crno, inspekcije nema', objavljenom 4. kolovoza 2014. godine na Tportalu, iznesena je netočna informacija u naslovu i u samome tekstu, te sukladno odredbama članka 40. i 41. Zakona o medijima, a u interesu čitatelja, objavljujemo demanti Ministarstva turizma.

Nelegalnu djelatnost u turizmu nadziru inspektori Carinske uprave, pa naslov članka iznosi apsolutno netočnu informaciju te ujedno poziva turističke djelatnike na ilegalno iznajmljivanje smještajnih kapaciteta, što je u potpunosti neprihvatljivo!

Naime, Vlada RH je na sjednici održanoj 23. srpnja 2014. godine donijela Uredbu o izmjeni Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Uredbu o izmjeni Zakona o pružanju usluga u turizmu koje su objavljene u Narodnim novinama broj: 89/14., a koje su stupile na snagu 25. srpnja 2014., čime je nadzor na neregistriranom djelatnosti u turizmu u potpunosti prenesen na Carinsku upravu Ministarstva financija.

'Dakle, inspektori Carinske uprave nadležni su za obavljanje nadzora nad provedbom propisa o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti u području ugostiteljske djelatnosti i pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu građana, pa stoga još jednom ističemo kako su informacije navedene u članku apsolutno netočne', navodi se u reagiranju Ministarstva turizma.