kuća job u ilici

Nelegalni balkon niknuo na kući upisanoj u Registar kulturnih dobara, zanimljivo tko je vlasnik

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 19.10.2020 13:26
  • Objavljeno 19.10.2020 u 12:44
Vlasnica stana je Narcisa Neidhardt, supruga predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, arhitekta Velimira Neidhardta

Vlasnica stana je Narcisa Neidhardt, supruga predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, arhitekta Velimira Neidhardta

Izvor: Pixsell/Cropix / Autor: tportal

Na dvorišnoj strani poznate iličke Kuće Job, djela arhitekata Stjepana Hribara i Ivana Velikonje, niknuo je kostur balkona. Neobično, s obzirom na to da je riječ o zgradi koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i koja je, pojasnili su za Jutarnji list iz Ministarstva kulture, na području kulturnog dobra - povijesne urbane cjeline Grada Zagreba

Pa ipak, već nekoliko mjeseci traju radovi na vanjskom zidu i fasadi kulturnog dobra - točnije na proširenju prozora i izgradnji balkona - zbog čega su nadležne inspekcije još u kolovozu zaprimile prijave sa sumnjom na nelegalne radove.

Prijave u vezi s radovima na dvorišnoj strani Ilice 17, potvrđeno je Jutarnjem listu, dobili su u Državnom inspektoratu, Uredu pučke pravobraniteljice te Službi za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine Ministarstva kulture, a iako je jedna prijava poslana i Zavodu za zaštitu spomenika Grada Zagreba, iz tog tijela ni nakon tri upita u Jutarnjem listu nisu dobili nikakav odgovor.

No da se u stanu u zgradi na adresi Ilica 17, na prvom katu desno, doista odvijaju radovi za koje nisu ishođene dozvole, potvrdili su iz Ministarstva kulture.

Vlasnica stana je Narcisa Neidhardt, supruga predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, arhitekta Velimira Neidhardta.

Jutarnji list pokušao je stupiti u kontakt s Narcisom i Velimirom Neidhardtom. Njen broj nisu imali, a on na poruke i pozive nije odgovarao. Na upit poslan u HAZU stigao je odgovor kojem se navodi da se ne radi o stanu u vlasništvu akademika Neidhardta te da on podržava postupanje u skladu sa zakonskom regulativom, osobito o zaštićenim objektima poslije potresa, ali i da će vrlo rado istražiti o čemu se ovdje radi.

  • +7
  • +4

Balkon na kući Job

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!