sastanak na pantovčaku

Prvi put zasjedalo Milanovićevo Državno povjereništvo za odlikovanja, evo tko sve sjedi u njemu

06.10.2020 u 16:50

Bionic
Reading

Državno povjereništvo za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske održalo je prvu sjednicu na kojoj je sudjelovao i predsjednik Republike Zoran Milanović, priopćili su iz Ureda predsjednika

Državno povjereništvo za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske razmatra poticaje i prijedloge za dodjelu odlikovanja i priznanja sukladno odredbi članka 28. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske te podnosi usklađene prijedloge Predsjedniku Republike Hrvatske.

Državno povjereništvo čine Povjerenstvo za civilna odlikovanja i priznanja i Povjerenstvo za vojna odlikovanja i priznanja.

Za predsjednika Povjerenstva za civilna odlikovanja i priznanja imenovan je akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a zamjenikom je imenovan Bartol Šimunić, pročelnik Kabineta Predsjednika Republike. Članicom Povjerenstva za civilna odlikovanja i priznanja po položaju imenovana je Melita Mulić, savjetnica predsjednika Republike Hrvatske za ljudska prava i civilno društvo, a ostali članovi Povjerenstva su prim. Josip Jelić (Hrvatski Crveni križ), Ratko Kovačić (Hrvatski paraolimpijski odbor), izv. prof. dr. sc. Nebojša Stojčić (Rektorski zbor), dr. sc. Sanda Čorak (Hrvatski olimpijski odbor) i Drago Hedl (Hrvatsko novinarsko društvo).

Za predsjednika Povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja imenovan je umirovljeni general-bojnik Josip Stojković. Za zamjenika predsjednika Povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja imenovan je umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za veterane Domovinskog rata, a članom Povjerenstva po položaju imenovan je dr. sc. Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost. Ostali članovi Povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja su zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković,  v.d. ravnatelja Uprave za ljudske resurse Ministarstva obrane Anto Zelić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Ante Delipetar i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara.