SREDIŠNJI PROSVJED HUS-A

Nekima su zamazali oči, ali nama neće začepiti usta!

15.09.2009 u 18:06

Bionic
Reading

Čelnici Hrvatske udruge sindikata (HUS) na današnjem su prosvjedu na Trgu bana Jelačića, pred oko 1.500 okupljenih, ponovno zatražili ukidanje 'harača', vraćanje stope PDV-a na 22 posto i oštar obračun s korupcijom i kriminalom, te su poručili čelnicima drugih sindikata da se borba za radnička prava 'vodi na ulici, a ne u foteljama'

ZAGREB - Završni prosvjed HUS-a na središnjem zagrebačkom trgu ponovno nije privukao veliki broj ljudi, kao ni u drugim gradovima, no HUS-ovci su poručili da je to tek početak njihove borbe protiv pogrešne Vladine politike, kojom se teret krize prebacuje na leđa radnika, umirovljenika, nezaposlenih i studenata, te da će ih idućeg puta biti više.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević je, osim ukidanja kriznog poreza, smanjenja PDV-a i uvođenja nulte stope za hranu, dječje potrepštine i knjige, zatražio oduzimanje nezakonito stečene imovine, ustvrdivši da Vlada u tom slučaju neće trebati uvoditi nove poreze.

Samo u sustavu javne nabave godišnje se pokrade 4,5 do pet milijardi kuna, rekao je Matijašević prosvjednicima koji su burnim negodovanjem popratili svaki spomen Vlade, ministara, Sabora i, općenito, političara.

Tražimo besplatno školovanje sukladno potrebama tržišta rada, restrukturiranje Hrvatskog fonda za privatizaciju kako bi se prekinula pljačka državne imovine i prekid privatizacije hotela i škverova koji se prodaju u bescjenje, naglasio je predsjednik HUS-a.

Matijašević je također optužio čelnike drugih sindikata da su nastojali minirati HUS-ove prosvjede poručivši im da se 'borba za dostojanstvo rada i radnika vodi ovdje na ulici, a ne u foteljama, spletkama i pred TV-kamerama'.

Voditelj Županijskog ureda HUS-a u Zagrebu Mario Iveković optužio je pak 'trojanske konje na sindikalnoj sceni' da ne poduzimaju ništa da bi se zaustavilo ubiranje 'harača', dok se, s druge strane, HUS bori za povratak u Hrvatskoj izgubljenih vrijednosti poput rada, poštenja i solidarnosti.

Danas kod nas ni Hrvat ni itko drugi ne može napredovati ako nije član mafije, rekao je Iveković, dodavši da je bivša država u odnosu na Hrvatsku bila 'TV u boji' po pitanju pravednosti i poštivanja radničkih prava.

U Hrvatskoj danas ne vlada narod preko izabranih političara, nego krupni kapital nepoznatog izvora i stvarnih vlasnika, ustvrdio je, naglasivši da HUS insistira na ispravljanju nepravdi započetih pretvorbom i privatizacijom.

Već godinama tražimo donošenje Zakona o ovjeri vlasništva, ali sve stranke bježe od toga jer 'imaju ruke u medu', a nužna je i 'ekonomska lustracija' političke i javne scene, jer oni koji su opljačkali narod ne smiju sjediti u Saboru i Vladi i pojavljivati se u javnosti i medijima, zaključio je Iveković.

Na skupu su također govorili predstavnici umirovljenika, nezaposlenih i učenika, a nastupili su i neki rock izvođači.