sve prema mjerama

Neki otkazuju krizme i prve pričesti, što će biti sa Zagrebačkom nadbiskupijom? S Kaptola stižu nedvosmislene poruke

22.04.2021 u 21:53

Bionic
Reading

Zbog koronavirusa neke su biskupije već otkazale slavlje svetih sakramenata. Mons. Koren objasnio je koji su naputci dani biskupima te kako će se to odviti u Zagrebu

Preporuke i odluke nacionalnog i lokalnog Stožera pomno se prate i u zagrebačkoj nadbiskupiji. Mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog naglasio je za Novu TV da su biskupi Hrvatske biskupske konferencije više puta i na više načina razgovarali o cjelokupnom stanju pandemije.

''Mnogo puta su činili određene preporuke i poticali sve nas na jednu obazrivost, izricali zahvalnost liječnicima i medicinskom osoblju i na poseban način poticali znanstvenike koji traže načina kako bismo se zaštitili od pandemije'', rekao je.

Kada je u pitanju održavanje i slavlje sakramenata svete potvrde, euharistije, pomirenja i prve svete pričesti, nije bilo uputa Stožera koje vrijede na području Hrvatske, već svaki biskup za svoju biskupiju odlučuje što će učiniti, kako će se sakramenti slaviti.

''Nadbiskup je i na svetkovinu Uskrsa i prije toga na Veliki četvrtak rekao kako poziva župnike da zajedno sa roditeljima na prostorima svojih župa pronađu najbolji mogući način za slavlje tih sakramenata. Ovdje je posebno važno da je nama vjernicima izrazito važno slaviti sakramente i da je upravo slavlje tih sakramenta stvara jedan posebni, duhovni imunitet'', istaknuo je mons. Koren.

U većim crkvama bit će jednostavnije održavati slavlje svetih sakramenata, a negdje će se ono održavati u dvorištima crkvi. Sve će biti po propisanim epidemiološkim mjerama.

''Slavlje sakramenta svete potvrde u Zagrebačkoj župi u zagrebačkoj Trnovčici gdje su krizmanici i kumovi bili u crkvi, gdje su se poštivale sve mjere, gdje se držala distanca, a roditelji i ostali članovi obitelji, premda nije bilo pogodno vrijeme, bili su u prostoru oko crkve'', objasnio je.